NuReSys

NuReSys komt met baanbrekende technologie inzake waterzuivering

ZWEVEGEM – Het Zwevegemse bedrijf NuReSys, opgericht in 2011, heeft een unieke waterzuiveringstechnologie ontwikkeld waarbij waardevolle nutriënten (stikstof en fosfor) uit afvalwater wordt gerecupereerd en vervolgens nuttig worden ingezet als meststof voor plantaardige voedselproductie. Zo wordt het gerecupereerd Biostru® afkomstig van onder andere afvalwater van aardappelverwerkende bedrijven op vandaag ingezet als basisgrondstof voor meststoffenfabricage voor maïsteelt in Frankrijk.

Naast installaties in Vlaanderen, Nederland, Duitsland en Italië levert NuReSys binnenkort een installatie in Spanje, dit voor verwijdering en tegelijkertijd recuperatie van nutriënten uit stortplaatspercolaat. Dit kadert binnen een H2020 project ValueWaste (www.valuewaste.eu), dat de mogelijkheden onderzoekt om lokaal ingezameld voedingsafval maximaal te valoriseren. Recent werden ook twee grote installaties verkocht voor de Poolse markt, waardoor NuReSys plaatselijk marktleider is geworden in dit segment. Het bedrijf kijkt ook verder en aast op joint ventures en andere partnerships voor het aanboren van grote markten zoals China, Zuid-Korea, India, Brazilië, enzovoort. In de VS werden al twee installies aan de man gebracht.

Voor het bedrijf zijn dit grote stappen vooruit en dit in (voor veel bedrijven) moeilijke economische coronatijden. Het bedrijf beklemtoont, met fierheid, dat de geografisch ideale ligging in Vlaanderen een grote troef is. Er mag niet onderschat worden, hoe hoog het aanzien voor Vlaamse watertechnologie in het buitenland is. Verder is de voortrekkersrol omtrent grondstoffenaccreditatie en het algemeen Vlaams circulair en ecologisch gedachtegoed van groot belang.

NuReSys, Europese marktleider, en wereldwijd nummer twee in fosfaatrecuperatie uit vloeibare afvalstromen, wil een belangrijke rol helpen spelen in de zogenaamde Green Deal die Europa voorstaat.