Alpro topmanagement

Alpro investeert 10 miljoen euro in Wevelgem

WEVELGEM – In aanwezigheid van de Wevelgemse burgervader Jan Seynaeve en van de top van de Franse groep Danone (grootaandeelhouder), werd de 40e verjaardag gevierd van de Alpro-fabriek in Wevelgem, waar vandaag om en bij de 800 mensen werken. In de administratieve zetel in Zwevegem werken ook nog een kleine honderd medewerkers. De verjaardag werd aangegrepen om alweer nieuwe investeringen aan te kondigen.

Alpro trok vanaf dag één met een duidelijke missie de wereld in: gezonde voeding promoten en dat via soya- en plantaardige producten. De Wevelgemse fabriek werd vooral groot gemaakt door de visie en het strategisch inzicht van de West-Vlaamse ondernemer Bernard Deryckere. Toen het Franse Danone op het toneel verscheen, en de aandelen overnam (2017), verdween hij helaas van het toneel. Toch bleef Alpro ook onder Danone groeien, met belangrijke investeringen -in zowel logistiek als productie – in Wevelgem voor gevolg. Danone heeft in Europa drie vestigingen voor plantaardige voedingsproducten, maar die van Wevelgem is veruit de grootste en belangrijkste.

De Britse Sue Garfitt, general manager van Alpro, benadrukte dat de investeringen in ‘modelfabriek’ Wevelgem ook in de toekomst onverminderd doorgaan. Alpro wil volgend jaar ruim 10 miljoen euro vrijmaken voor zijn vestiging in Wevelgem. Volgens topkaderlid Ann De Jaeger gaat het geld in de eerste plaats naar het aanmaken van nieuwe verpakkingen (op termijn wordt gemikt op honderd procent recycleerbare verpakkingen), naar een productie uitbreiding (plantaardig alternatief voor yoghurt) en naar het upgraden van de waterinstallatie, met de bedoeling ook meer circulair te werk te gaan (zero water, zero afval is het doel). In Wevelgem moet in de loop van 2021 de grootste waterzuiveringsinstallatie van Vlaanderen het licht zien.

Danone-topman Emmanuel Faber, benadrukte dat Alpro een voorloper wil zijn voor een betere wereld. Dit kan onder meer door duidelijke actieplannen met de landbouwsector voor het gebruik van regeneratieve en biodiverse producten, zodat Alpro de hoogste scores kan blijven halen voor de voedingswaarde -de zogenaamde nutriscore- van zijn aanbod. Alpro is binnen de groep Danone (25,3 miljard euro omzet) goed voor om en bij de 600 miljoen euro en geconsolideerd 1.500 jobs.