Cardoen Carlos en KC

Chileens-West-Vlaamse ondernemer Carlos Cardoen haalt eindelijk zijn eerste juridische slag thuis

BESELARE – De uit West-Vlaanderen afkomstige maar vorige eeuw naar Chili uitgeweken ondernemer en voormalig wapenhandelaar Carlos Cardoen, is al decennia lang verwikkeld in een onheuse juridische zaak die tegen hem wordt aangespannen door de Amerikaanse autoriteiten. Na een uitputtende strijd, die begon in de jaren negentig van vorige eeuw, haalt hij eindelijk zijn eerste juridische slag thuis. Sinds 1993 kon Carlos Cardoen Chili niet meer verlaten omwille van een Interpol red alert, zonder enige vorm van procesvoering. Uiteindelijk werd er in maart 2019 pas een eerste formele juridische stap gezet, waarbij de VS om de uitlevering van Carlos verzochten. Dit verzoek werd door de Chileense Supreme Court Minister geweigerd, waarna de VS in beroep gingen. Het Chileense Hooggerechtshof heeft nu op 25 augustus de weigering tot uitlevering bevestigd. De nu 78-jarige Carlos Cardoen heeft nog één grote droom: ooit naar de Heimat West-Vlaanderen kunnen terugkeren voor een bezoek en een zoektocht naar zijn roots.

Carlos Cardoen Cornejo werd geboren in onze contreien (Westhoek), is nog steeds houder van de Belgische nationaliteit maar is ook een Chileens staatsburger. Als gedoctoreerd ingenieur metallurgie (University of Utah) ontplooide hij activiteiten in de metallurgische sector in Chili voor burgerlijke industriële doeleinden. Daar kwam eind de jaren zeventig verandering in, tijdens een periode van een dreigende invasie door de buurlanden Argentinië, Peru en Bolivië, het Beagle-conflict en tenslotte de Falkland oorlog. Op vraag van de Chileense overheid begon het bedrijf INCAR van de bijzonder ingenieuze Cardoen defensiemateriaal te ontwikkelen.

Tijdens de Irak-Iranoorlog in de jaren 80 toonden de VS hun interesse voor de wapentechnologie van hun alumnus Carlos Cardoen, met het oog op de materiële ondersteuning van Irak en ene Saddam Hussein. INCAR patenteerde toen een clusterbom in de VS. Voor de productie is onder meer het element zirkonium nodig, waarvoor een samenwerking wordt opgestart met het Amerikaanse Teledyne, met steun en onder toezicht van de Amerikaanse overheid. In 1990 breekt de (2de ) Golfoorlog uit na de invasie van Irak in Koeweit. INCAR stopte meteen zijn commerciële activiteiten in Irak en een internationale troepenmacht onder leiding van de VS begon toen met de verdrijving van Irak uit Koeweit.

Bocht van 180 graden

De Amerikaanse autoriteiten maakten nu plots een bocht van 180 graden. Hun toenmalige leverancier van oorlogstuig Carlos Cardoen, werd plotsklaps persona non grata. De échte reden: grote Amerikaanse defensiebedrijven, zoals General Dynamics, konden het niet hebben dat ze voordien voor wapenleveringen de loef werden afgestoken door ene Carlos Cardoen. Het lobbywerk van de Amerikaanse defensie industrie tot op het niveau van het Witte Huis en het Pentagon, deden de rest. De VS beschuldigen onder druk van hun eigen defensiebedrijven hun voormalige bondgenoot INCAR van bewapening van Irak en illegale import van zirkonium uit de VS. Begrijpe wie begrijpen kan: van bondgenoot naar boeman en zwarte piet, de VS draaiden er hun hand niet voor om.

Op 23 mei 1993 vaardigde Interpol – op uitdrukkelijk verzoek van de VS – een red alert uit op Carlos Cardoen. Sindsdien kan Carlos Cardoen zijn thuisland Chili niet meer uitreizen. Hij heroriënteerde zijn business met veel succes op nieuwe industriële activiteiten voor enkel nog burgerlijke doeleinden (toerisme, wijnbouw, hernieuwbare energie, mijnbouw, metallurgie) en bijzondere filantropisch culturele activiteiten. In een exclusief interview dat ondergetekende in 2013 had met de minzame Carlos Cardoen, zei hij letterlijk en ootmoedig: “Vroeger was ik in dirty business, iedereen maakt vergissingen in zijn leven, nu ben ik wat gelukkig dat ik al die jaren in andere zaken actief kan zijn.”

Slachtoffer van complot en ijveren naar gerechtigheid

Carlos Cardoen houdt vol dat hij het slachtoffer werd van een Amerikaans complot, geuit door een veroordeling op basis van valse beschuldigingen en een misbruik van het red alert systeem van Interpol, dat elke juridische grond mist.  Cardoen heeft het terecht ook over een grove schending van zijn mensenrechten, in het bijzonder het recht op een eerlijk proces en rechten op verdediging tot gevolg. Carlos Cardoen wordt hierbij volop en openlijk gesteund door de Chileense overheid, en dat tot op het allerhoogste niveau.

Carlos Cardoen blijft na 26 jaar nog steeds ijveren dat recht zou geschieden en streeft ernaar zijn rechten te doen gelden. Hij wil de kans krijgen zijn onschuld te bewijzen tijdens een rechtsgeldig proces. In maart 2019 kwam er een doorbraak toen de VS de uitlevering van Carlos Cardoen vroegen om aldaar berecht te worden. De Chileense opperrechter wees dit verzoek af, plaatste Carlos Cardoen onder huisarrest en vroeg gelijktijdig om de beëindiging van de red alert. De VS ging in beroep tegen deze beslissing van de Chileense Supreme Court. Het Chileense Hooggerechtshof heeft nu op 25 augustus de weigering tot uitlevering bevestigd.

Momenteel zoekt Carlos Cardoen ook steun in Europa. Het Subcomité voor de Mensenrechten binnen het Europees Parlement (DROI) heeft een studie laten maken naar het misbruik van het Interpol red alert systeem en de impact op de mensenrechten.

(KC)