Oprichters Edgard en Cooper; van links naar rechts – Jurgen Degrande Louis Chalabi Koen Bostoen –

Edgard & Cooper groeit met driedubbele cijfers

KORTRIJK – De Kortrijkse producent van kwalitatieve honden- en kattenvoeding Edgard & Cooper schakelt een versnelling hoger in zijn inzet voor dierenwelzijn en schenkt vanaf  dit jaar 1% van zijn totale omzet aan dierenwelzijn, goed voor 250.000 euro in 2020. Edgard & Cooper is het levenswerk van de West-Vlaamse jonge ondernemers Jurgen Degrande, Louis Chalabi en Koen Bostoen. Het nog jonge bedrijf is een absolute snelgroeier.

Edgard & Cooper is inmiddels 4 jaar actief en is uitgegroeid tot een gevestigde waarde als producent van kwalitatieve honden- en kattenvoeding in heel Europa. Het merk blijft snel groeien, met ruim 100% meer omzet in 2019.  Van bij de oprichting in 2016 heeft Edgard & Cooper zich ook getoond als een duurzame start-up door 10% van zijn winst weg te schenken aan non-profit organisaties die zich inzetten voor dierenwelzijn. De focus lag daarbij vooral op de Dog Care Clinic in Sri Lanka, een organisatie die zich ontfermt over straathonden op het Aziatische eiland en inzet op sensibilisering van de lokale bevolking. Een totale financiële steun goed voor ruim 98.000 euro.

Nu het bedrijf de fase van start-up voorbij is, leek het voor de stichters tijd om een versnelling hoger te schakelen in hun inzet voor dierenwelzijn. Het resultaat is de oprichting van een officiële Edgard & Cooper Foundation en het engagement om voortaan 1% van de totale omzet te doneren aan deze stichting, onafhankelijk van de winst. Voor 2020 betekent dit alvast een schenking van ruim 250.000 euro. Met de oprichting van de Foundation kan het bedrijf nu de donaties voor het goede doel loskoppelen van de commerciële bedrijfsactiviteiten.

Dierenwelzijn voorop

Louis Chalabi, een van de oprichters van Edgard & Cooper legt uit: “De lancering van de Edgard & Cooper Foundation is een echte mijlpaal in onze inspanningen op vlak van dierenwelzijn”, zegt hij. “Iets terugdoen voor de dieren hebben we van bij de start altijd gezien als onze plicht. Bij Edgard & Cooper staan duurzaamheid, ecologie en welzijn niet in de kleine letters geschreven, maar is het de leidraad voor alles wat het bedrijf onderneemt. Met de Foundation kunnen we onze inzet voor het goede doel de nodige structuur én transparantie geven. Op die manier kunnen we het lijden van honden en katten sneller en effectiever stoppen. Want uiteindelijk is dat onze ultieme missie.”

De invulling van welke organisaties steun zullen ontvangen is nog volop bezig, maar bij de keuze van deze baseert de Foundation zijn keuze op de internationaal aanvaarde ‘Vijf Vrijheden’* voor dierenwelzijn, samengevat in 3 strategische doelen: vermijdbaar leed bij honden en katten stoppen via onmiddellijke noodhulp, het bewustzijn rond honden- en kattenwelzijn vergroten bij individuen en gemeenschappen om verwaarlozing bij de wortel uit te roeien en finaal vechten voor de wettelijke bescherming van honden en katten door de Universele Verklaring van de Rechten van het Dier te ondersteunen.

*De ‘vijf vrijheden’ gekoppeld aan dierenwelzijn werden in 1965 opgesteld door het Brambell Committee in opdracht van de Britse regering en in 1993 verder verfijnd door de Farm Animal Welfare Council. Deze zijn algemeen aanvaard en worden gezien als de basis van hoe een dier dient te worden behandeld.