Unilin Vielsalm

Unilin investeert 11 miljoen euro in Viëlsalm

WIELSBEKE – Unilin heeft donderdag bekend gemaakt dat het 11 miljoen euro wil investeren in zijn fabriek in Viëlsalm. In de jaren negentig werd deze greenfield fabriek door de familie Vanden Avenne (Spanolux) uit de grond gestampt en ze geldt nog altijd als een cruciale factor bij de bevoorrading. De nieuwe en innovatieve productielijn is bestemd voor laminaatvloeren waarvoor Unlin als enige van de sector het Europese ecolabel verwierf.

Unlin is vooral bekend als fabrikant van vloeren in hout maar ook van allerlei isolatiemateriaal, dakelementen en panelen voor de bouw. Via Quick-Step heeft het bedrijf een wereldwijde reputatie opgebouwd. De Amerikaanse groep en wereldmarktleider Mohawk (10 miljard dollar omzet, 4.200 medewerkers) is de grootaandeelhouder van Unilin, en dat sinds 2005.

In Viëlsalm wordt nu een nieuwe productielijn gebouwd, die tegen de herfst van 2021 operationeel moet zijn. Met de aangekondigde investering zijn ook 12 nieuwe jobs gemoeid. De uitbreiding van de capaciteit is volgens het management Unilin noodzakelijk om de stijgende vraag vanuit de markt te beantwoorden, zo laat het bedrijf weten in een persbericht. Daarbij worden steeds volgens Unilin ook steeds hogere eisen gesteld op het vlak van kwaliteit.

In Viëlsalm werken vandaag zo’n 300 mensen voor Unilin. De hele groep was in 2019 goed voor een omzet van om en bij de 1,7 miljard euro en heeft zo’n 5.200 medewerkers op de payrol staan, verdeeld over zestig locaties, waarvan een twintigtal productie sites. Unilin bestaat dit jaar exact 60 jaar en wordt geleid door CEO Bernard Thiers, die ook deel uit maakt van de raad van bestuur van Mohawk.