Vande Meulebroucke Stef admb

Out of Office met Stef Vande Meulebroucke (Sumi Smart): “Dromen van Nick Cave en Tom Waits.”

KORTRIJK – Tijdens de zomerweken lanceren we een nieuwe en tijdelijke rubriek: Out of Office. Ondernemers of beleidsmakers geven antwoorden op een reeks ‘andere’ vragen, nu ze out of office ofte met vakantie zijn. Want afstand nemen van de werkplek, schept nieuw inzicht en scherpt de geest, toch? Vandaag Stef Vande Meulebroucke van het Kortrijkse smart building bedrijf Sumi Smart en gewezen algemeen directeur van de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik.  

-Hoe zag uw vakantie er dit jaar uit ?

-Fietsend het Zwarte Woud doorkruisen, een pauze in Basel bij onder meer Edward Hopper, en terugkeren door de wijnheuvels langs de Rijn. En finaal ook kayakken op de Zuid-West-Vlaamse waterwegen.

-Hoe ziet een ideale vakantie dag er voor u uit ?

-Geef me maar een ongeplande dag die uit de hand dreigt te lopen, vol onverwachte ontmoetingen en ontdekkingen. Maar hij begint sowiezo met zwemmen bij zonsopgang. En hij eindigt er misschien mee ook.

-Checkt u de mails of andere soortgelijke bronnen tijdens de vakantie? Of gaat u volledig offline?

-Toch wel, maar netjes afgelijnd. In principe 3 keer per dag. In principe.

-Wat is uw absolute favoriete reisbestemming?

-Azië verder ontdekken. Wij West-Europeanen kunnen maar beter dit continent wat grondiger leren kennen, begrijpen en respecteren. En hoe doe je dat beter dan door er door te trekken? Vorig jaar zijn we van Peking tot Moskou gereisd met de Transmongolian en Transsiberian Railway. Indrukwekkend. Volgend doel is de Zuidelijke Zijderoute. En dan de Oostelijke route.

Heeft u favoriete plaatsen dicht bij huis? Toeristisch of een horeca adresje?

-Niet doorvertellen aub: de Boulonnais. Op nauwelijks een goede 100 kilometer van hier, een bijzonder depayserend glooiend landschap waar je nauwelijks een Vlaming tegenkomt. Of het zou een verdwaalde journalist moeten zijn.

-Wat is uw ultieme guilty pleasure?

-Ontbijten met Ibrahim Maalouf, die mij net wakker geblazen heeft met Una Rosa Blanca. Of lunchen met Nick Cave, door zijn vrouw geserveerd op zijn gloednieuwe Fiazoli-vleugelpiano.  Rijdend in een Pontiac en dineren met Tom Waits zou ook mooi zijn. Of zwemmen met Annabelle Wallis van Peaky Blinders. Bij zonsopgang.

-Welk boek trok deze zomer uw bijzondere aandacht?

-‘Zonder het licht te breken’ van Amina Belorf. Een piepjonge dichteres die een poëtisch standbeeld van woorden debiteert voor haar vader. Een halve eeuw na zijn aankomst in het Centraal Station in Antwerpen.

-Wie zou u tijdens de vakantiemaanden toevallig eens willen ontmoeten ?

-De vader van mijn vader. Hij was reeds overleden toen ik op de wereld kwam. Hij moet een bijzondere man geweest. Wereldburger. Ik wil hem nog altijd beter leren kennen.

-Tot slot: een goede raad voor de politiek?

-Noem mij één iemand die in staat is om een sterk en daadkrachtig beleid te voeren met een kiesstelsel waarin de allergrootste partij slechts 16 % van de zetels in het Parlement toegewezen krijgt. Niemand. Nu een voorlopige gezond-verstand regering vormen mag dan uiteraard wel een dringende noodzakelijkheid zijn, daarmee alleen zullen we enkel van de regen in de drop belanden. Een concrete en werkbare optie is een meerderheidsstelsel per kiesdistrict. Die ook per regio een duidelijke absolute meerderheid aflevert in het Parlement. Met maximum 2 partijen, hoe tegengesteld ook, kan je nog een treffelijk programma maken. Met meer niet. Politicologen aller landen: neem verdomme initiatief.