Kortrijk horeca

Starterscultuur houdt merkwaardig stand in West-Vlaanderen

KORTRIJK – Het is slechts een momentopname maar toch. Het aantal West-Vlaamse starters in juli 2020 blijft quasi op exact hetzelfde niveau als in juli 2019. Dat is een frisse én hoopvolle vaststelling in deze door een virus geplaagde tijden.

De cijfers zijn afkomstig van het HR-consultancykantoor Liantis. West-Vlaanderen telde in juli evenveel starters als vorig jaar dezelfde periode. Om exact te zijn zelfs net een ietsje meer: 1.030 tegenover 1.017 dezelfde maand in 2019. West-Vlaanderen is daarmee een uitzondering in het Vlaamse starterslandschap.

Toch zijn de cijfers in heel Vlaanderen ook relatief bemoedigend. In juli startten ‘slechts’ 11% minder zelfstandigen als in juli vorig jaar. Dat stelt Liantis vast die 203.000 zelfstandige ondernemers ondersteunt. “Dat is een positief signaal, maar toch houden we ons hart vast voor de komende maanden nu de maatregelen opnieuw strenger geworden zijn”, heet het bij Liantis. “We zien dat zelfstandigen sinds de lockdown opnieuw goesting hebben om aan de slag te gaan als zelfstandige ondernemer en durven om de zekerheid van het werknemersbestaan op te geven. Het cijfer ligt nog altijd onder het normale, maar dat het zich verder stabiliseert is op zich al een goede zaak voor onze economie en bij uitbreiding onze maatschappij.”

Interesse voor horeca

In de praktijk blijkt dat het vooral jonge veertigers zijn die de stap durven te zetten naar zelfstandig ondernemerschap. Ook merkwaardig: liefst 67% van alle starters in Vlaanderen blijken nu vrouwen te zijn. Ondanks de strenge maatregelen die momenteel gelden in de horecasector koos toch bijna 1 op de 10 van de startende zelfstandigen voor een horecazaak. Daarnaast koos 22% van de starters voor een vrij beroep en ook de bouwsector bleek populair: 15% startte in deze sector.