NIEUWPOORT – De waterintercommunales IWVA (actief aan de Westkust en het nabije hinterland) en de Watergroep zetten een strategische stap in de problematiek van de waterwinning. Omdat er in 2017, 2018 en 2019 langere droogteperiodes werden genoteerd, nam de IWVA zopas het initiatief om diepgaand onderzoek te doen naar waterwinningsmogelijkheden in de omgeving van het Nieuwpoortse sluizencomplex de Ganzepoot. Op termijn kunnen burgers en bedrijven wel varen bij dat onderzoek.
De Ganzepoot is een historisch sluizencomplex te Nieuwpoort waar liefst zes waterwegen toekomen. Het complex werd in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd en speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van hieruit werd de IJzervlakte onder water gezet en werden de oprukkende Duitse troepen tegengehouden. Het sluizencomplex zorgt voor de afwatering richting zee. Het deel tussen het complex en de zee behoort tot de IJzer, en middenin ligt de jachthaven Novus Portus.
“Omdat we in 2017, 2018 en 2019 met langere droogteperiodes werden geconfronteerd, nam de IWVA het initiatief om onderzoek voor te stellen naar waterwinningsmogelijkheden in de omgeving van de Ganzepoot”, aldus Bart Clarebout namens de IWVA. “Gedurende een groot deel van het jaar is er voldoende water beschikbaar landinwaarts en in de andere perioden is er altijd water beschikbaar aan de zeezijde. Een interessant gegeven.”
De smaak van water
Ook De Watergroep stapte mee in het onderzoek. Sinds februari is de IWVA al gestart met periodieke analysen van de zes waterlopen die afvoeren via de Ganzepoot, alsook van de kwaliteit van het water in de IJzer net voorbij het sluizencomplex richting zee, de kwaliteit iets verderop ter hoogte van het Kattensas en in de jachthaven Novus Portus. Samen met VITO werden half juni op deze plaatsen ook sondes geïnstalleerd die continu de geleidbaarheid van het water zullen registreren. In het najaar zal het pilootonderzoek in een versnelling komen. De vergunning voor dit onderzoek werd reeds ontvangen. Uit de eerste bevindingen is al gebleken dat er een grote variatie is in het zoutgehalte en dit zal dan ook de uitdaging worden van het onderzoek. Wordt ongetwijfeld vervolgd.