Hyloris

Bart Versluys en Christian Dumolin nemen een belang in farmabedrijf en beursganger Hyloris

KORTRIJK, OOSTENDE – Twee vooraanstaande West-Vlaamse ondernemers, Christian Dumolin en Bart Versluys, hebben aandelen gekocht van het Luikse farmabedrijf Hyloris. Hyloris, het bedrijf van de Brabantse familie Van Rompay, trekt nog voor de vakantie naar de Brusselse beurs. Het farmabedrijf Hyloris ontwikkelt nieuwe geneesmiddelen op basis van bestaande geneesmiddelen waarvan het patent is verstreken.

Volgens de website De Rijkste Belgen zou Versluys iets meer dan 1 miljoen aandelen opgenomen hebben, goed voor een totaalbedrag van 10 miljoen euro en voor het equivalent van 4 procent. De grootste aandeelhouder en bezieler van Hyloris is serial entrepreneur Stijn Van Rompay die in principe ruim een kwart van de aandelen aanhoudt.

Christian Dumolin is al enkele jaren als minderheidsaandeelhouder mee aan boord bij Hyloris. Nu onderschrijft hij via zijn private equity vennootschap Trustcapital  een pakket met een tegenwaarde van zegge en schrijve 2 miljoen euro. “Ik heb een groot geloof in wat Stijn Van Rompay, een bijzonder merkwaardig ondernemer, doet in de farmabusiness, een sector die hij als zoon van zijn vader (Leon) ook bijzonder goed kent”, aldus Christian Dumolin. “We hebben ook in andere dossiers, onder meer in de VS, al samen business gedaan. Er is een band tussen ons beiden.”

Bewezen trackrecord

Hyloris ontwikkelt dus nieuwe ‘oude’ geneesmiddelen maar met een bewezen trackrecord. Voordeel is dat er niet aan (kostelijk) fundamenteel onderzoek moet worden gedaan. Het bedrijf heeft zijn thuisbasis in Luik waar er zich volgens Christian Dumolin een dynamische en door velen onderschatte farmacluster aan het ontwikkelen is. De naam van het bedrijf is de afkorting van “high yield, low risk” wat zoveel wil zeggen als ‘hoog rendement, laag risico’. Hyloris verkoopt in totaal 5 miljoen nieuwe aandelen tegen een vooraf vastgelegde prijs van om en bij de 10 euro. Eind deze maand moet de eerste beursnotering volgen. Het bedrijf wordt gewaardeerd op een bedrag dat schommelt tussen de 267 en de 284 miljoen euro. Stijn Van Rompay zou een veertiental potentiële geneesmiddelen in portfolio hebben, waarvan hij er per jaar vier wil lanceren.

De beursgang van Hyloris wordt de eerste volwaardige beursintroductie op Euronext Brussel dit jaar. Stijn Van Rompay is de zoon van Leon Van Rompay die destijds (1999) met Docpharma (generische geneesmiddelen) een nieuw bedrijf uit de grond stampte en ook een nieuwe standaard zette in de farmawereld.