Cortes fabriek Nicaragua

Fred Vandermarliere (J. Cortès) toont zijn laatste verovering digitaal

ZWEVEGEM – De sigarengroep J. Cortès van de familie Vandermarliere is een wereldspeler in de branche. Enkele jaren terug wist ze ook de hand te leggen op Oliva Cigars, een sigarenproducent annex landbouwbedrijf met naam en faam in Nicaragua, en net als J. Cortès zelf een echt familiebedrijf. Voor de verzamelde internationale media (44 contacten kwamen opdagen) organiseerde CEO Fred Vandermarliere een persreis volgens de hedendaagse geplogenheden: een digitaal bezoek aan de fabriek in het Midden-Amerikaanse land.

Daarbij werd het hele, grotendeels ambachtelijke en arbeidsintensieve productieproces van a tot z getoond en door een lokaal kaderlid ook van commentaar voorzien in smetteloos Engels. Bij Oliva Cigars worden dagelijks tot 80.000 sigaren klaar gestoomd voor de internationale markt en werken er 1.200 mensen in verbazend hygiënische omstandigheden. Een groot deel van de fabriek heeft zelfs een glimmende marmeren ondervloer. Ook in Nicaragua is Covid-19 een thema. Alle medewerkers droegen duidelijk zichtbare mondmaskers, social distance tussen de werkposten werd gewaarborgd, net als handhygiëne.

Familie boven

De familie Vandermarliere wist enkele jaren terug de hand te leggen op Oliva Cigars, dat vestigingen heeft in Nicaragua en de VS. “Het feit dat het om een familiebedrijf ging, waar waarden nog hoog in het vaandel staan, heeft ons tijdens de onderhandelingen dichter en dichter bij elkaar gebracht”, wist Fred Vandermarliere te vertellen. “De familie Oliva staat synoniem voor een kwalitatieve en menselijke aanpak, dat klikte dus. Een soort liefde op het eerste zicht. De familie Oliva wil in de maatschappij ook haar sociale roeping waar maken. Samen waren we het er dan ook snel over eens om de lokale schoolgemeenschap te steunen, onder meer met voedselpakketten, alsook de lokale kliniek te voorzien van hulp. Van elke Nicaraguaanse sigaar die geproduceerd en verkocht wordt, gaat een deel naar sociale werken.”

Genieten is de boodschap

Fred Vandermarliere ging ook het heikele thema van ‘roken en gezondheid’ niet uit de weg. Hij pleit voor een verantwoord gebruik. “Wie de rook van een sigaar niet inademt, en zijn consumptie beperkt, loopt geen enkel gezondheidsrisico”, aldus de CEO. “Wij propageren het principe: Enjoy, don’t smoke. Dan kan genieten van een klasrijke sigaar even goed een verwenmoment zijn als het nippen aan een glas goede wijn. En iedereen weet: een mens moet van tijd tot tijd zichzelf een goed moment bezorgen, het is de beste remedie tegen burn out.”

J. Cortès werd opgericht in 1926 en Fred Vandermarliere vertegenwoordigt de derde generatie, in opvolging van vader en boegbeeld Guido. De groep heeft vestigingen in Zwevegem en Handzame, en sinds 1987 ook een flink uit de kluiten gewassen fabriek (UTP) in Colombo (Sri Lanka).