KORTRIJK – Toen de coronacrisis uitbrak, besliste de West-Vlaamse ondernemer Christof Vermeersch (weverij Calcutta) prompt om de oproep van de
federale overheid ter harte te nemen: een weefsel voorzien voor mondmaskers ter bescherming van de Belgische bevolking, en dit overeenkomstig de allerstrengste normen van het lastenboek. Er kwam topinnovatie bij kijken, Calcutta slaagde in die opdracht en haalde met zijn innovatief weefsel normen die de lat ver overschreden. Tot eenieders verbazing werd de opdracht echter toegekend aan het schimmige Avrox. “Terwijl ons bedrijf en de confectionneurs die met ons in zee willen gaan, niet alleen alles kunnen leveren wat gevraagd wordt, maar hier ook belastingen betalen”, aldus een terecht gebelgde Christof Vermeersch, sinds 2019 eigenaar van Calcutta, de oudste en nog steeds performante weverij van België.
In totaal wil de overheid 50 miljoen mondmaskers, waarvan er nu een fractie (in principe 15 miljoen) toegekend werden aan Avrox. Christof Vermeersch hoopt dat de Belgische textielindustrie voor het nieuwe tender alweer niet uit de boot valt. “Samen met enkele confectionneurs uit Vlaanderen (ook uit West-Vlaanderen) , kunnen we garanderen dat we maandelijks 12,5 miljoen mondmaskers van de allerhoogste kwaliteit kunnen leveren”, zegt Vermeersch. “Als de overheid aan strategische voorraden denkt, kan ze maar beter oplossingen zoeken bij de eigen industrie, toch?”
Calcutta bewees in het verleden reeds complexe weefsels te kunnen maken voor onder meer de medische sector. Naar aanleiding van corona werd alles op alles gezet om het productie apparaat aan te passen, rekening houdend met de door virologen opgelegde normen. En toch koos de Belgische overheid niet voor een Belgische oplossing. “Begrijpe wie begrijpen kan”, aldus Vermeersch. “Het door Calcutta ontwikkeld weefsel oversteeg nochtans met glans alle voorgeschreven vereisten (filtrage, luchtdoorlatend, wasbaarheid, duurzaam, betrouwbaar, gepatenteerde innovatie, enzovoort, en dit met zonder meer uitzonderlijke scores. Wij zouden het weefsel aanleveren, diverse confectionneurs (waaronder enkele vooraanstaande West-Vlaamse spelers), zouden zorgen voor de afwerking.”
Wachten op Godot
Textielbedrijf Calcutta werd in 1848 opgericht en is de oudste weverij van België. De industriële productiesite van 2 hectare bevindt zich in het centrum van Sleidinge (Evergem) met een
indrukwekkend verticaal geïntegreerd machinepark van meer dan 60 getouwen en 2 afwerkingslijnen. Calcutta heeft vandaag drie business units: technisch textiel, akoestische wandbekleding en rolgordijnen op grote breedte.
Op 18 juli 2019 kocht West-Vlaming Christof Vermeersch de aandelen van Calcutta van een Britse onderneming en maakte van een schone slaapster een fiere arend. In de hele discussie over maakindustrie dicht bij huis voor cruciale sectoren, kan Calcutta gelden als een rolmodel. Alleen moet de Belgische overheid daar nog van overtuigd worden. Hopelijk wordt het geen wachten op Godot. Volgens Christof Vermeersch staat de Vlaamse textielwereld alvast helemaal klaar om te schakelen.