WVI digitaal

West-Vlaamse Intercommunale (WVI) schrijft twee maal geschiedenis

BRUGGE – Tot twee maal toe schrijft de streekintercommunale WVI geschiedenis. Voor het eerst sinds haar oprichting in 1964 werd de algemene vergadering van de maatschappij integraal digitaal georganiseerd. Geen fysieke bijeenkomst, maar een online versie die bovendien via YouTube live te volgen was. Zo werden het jaarverslag en de jaarrekening van 2019 unaniem ‘digitaal’ goedgekeurd. Bovendien bleek 2019 een recordjaar met nooit eerder geziene cijfers en realisaties.

2019 was een buitengewoon jaar voor WVI. Jaar op jaar bleef de vraag naar bouwrijpe percelen groeien. Zo werden er volgens het laatste jaarverslag liefst 45 hectare grond verkocht aan 88 bedrijven op 33 bedrijventerreinen. Veel vragen van KMO’s, maar ook van grote spelers vonden de weg naar WVI.

Ook de verkoop van de woonprojecten deed het uitstekend. Zo heeft WVI in 2019 159 woonentiteiten op de markt gebracht. Naast het woonproject Heulebrug in Knokke-Heist, zorgde ook de opstart van het woonproject Suikerpark in Veurne door een private partner voor een toename in de verkoopcijfers. De eerste bewoners worden daar verwacht tegen de zomer van 2020. WVI wil graag een verlengstuk van de gemeenten zijn door haar brede kennis en expertise in te zetten  als regisseur voor gebiedsontwikkeling. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook bij de reconversie van de vrijgekomen kazerne in Sijsele (Stad Damme).

Bestuurlijke vernieuwing

2019 stond bij WVI ook in het teken van vernieuwing, letterlijk en figuurlijk. Aan het begin van een nieuwe bestuursperiode worden traditioneel de bestuursorganen vernieuwd: een algemene vergadering en een (afgeslankte) raad van bestuur van 18 bestuurders, waarvan één derde vrouwen. “Met de nieuwe sterke en enthousiaste bestuurders willen we onze intercommunale de komende jaren nog meer slagkracht geven”, luidt de boodschap. “Samen met en dicht bij onze gemeenten en regio’s maken we werk van een duurzame en veilige woon-, werk- en leefomgeving. Onze missie helpen we realiseren met onze ambitieuze en duurzame visie op de toekomst: het Strategisch Plan 2019-2025. In 2019 hebben alle 54 gemeenten opnieuw het vertrouwen gegeven aan WVI en de bestaansduur verlengd voor de decretaal maximaal toegestane periode namelijk 2037.”