Van Marcke fabriek inside

Voka West-Vlaanderen vraagt meer ingrijpend relanceplan

KORTRIJK – De relance ofte de exitstrategie is voor veel bedrijven, en begrijpelijkerwijs, een pad vol met doornen. Voka West-Vlaanderen, dat de belangen verdedigt van circa 3.500 cruciale ondernemingen uit de provincie West-Vlaanderen, heeft zo zijn eigen en vrij concrete eisenbundel klaar om de relance te doen slagen. Onze regeringen moeten nu dringend ingrijpen in de arbeidsmarkt om een historisch groot bloedbad te voorkomen en jobs te redden, zo luidt de stelling die koppen slaat.

Sinds maart steeg de werkloosheid in de provincie al met 11,3% terwijl deze begin dit jaar nog in dalende lijn was. Eind april 2020 waren er zo 30,210 werklozen. Tegenover april vorig jaar is dit een stijging van 19,7%. “Een bijkomend pakket aan maatregelen dringt zich dan ook op”, zegt algemeen directeur Bert Mons van Voka West-Vlaanderen. “Als we niets doen, zullen veel tijdelijke werklozen niet naar hun job kunnen terugkeren omdat hun bedrijven intussen failliet gaan of moeten herstructureren om te overleven. De Nationale Bank heeft berekend dat 180.000 medewerkers door corona hun job kunnen verliezen. Bovendien staat van 70.000 zelfstandigen hun zaak en dus hun baan op de tocht. Zo’n sociaal bloedbad zou helaas historisch groot zijn.”

Mix van maatregelen voor de arbeidsmarkt

De eerste hulp is al toegezegd en toegediend: uitstel van betaling van bepaalde belastingen en bijdragen, het bankenplan en de tijdelijke werkloosheid. “Maar nu is meer nodig”, legt Bert Mons uit. “Want de coronacrisis hertekent onze economie en arbeidsmarkt zoals nooit tevoren. Enerzijds zijn er ondernemingen die nog lange tijd op lage toeren zullen draaien, in herstructurering gaan of failliet kunnen gaan. Anderzijds zijn er ondernemingen die wel kunnen groeien en waar er handen te kort zijn, die nu al in overdrive draaien of die een nieuw businessmodel ontwikkelen. Er is dus een mix van maatregelen nodig die ondernemingen structureel ondersteunt, om te overleven én te groeien. Aan de bedrijven die het moeilijk zullen blijven hebben, moeten de overheden financiële zuurstof blijven geven. Daartoe is een verlenging van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht absoluut noodzakelijk, en dit minstens tot na de zomer. Daarnaast moet er verder uitstel en eventueel kwijtschelding van RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing voor 2020 komen.”

Flexibeler werken om te groeien

“Maar belangrijker is dat we nu tegelijk ook overschakelen naar een flexibele arbeidsorganisatie, zodat bedrijven die nu veel vraag hebben ook volle bak kunnen werken, zodat ondernemingen die het al moeilijk hebben niet gewurgd worden door hun arbeidsorganisatie én zodat bedrijven die nieuwe banen creëren snel kunnen groeien”, werpt Bert Mons op. Voka stelt hiervoor een pakket van maatregelen voor, zoals meer vrijwillige overuren en nachtwerk mogelijk maken. Alle bedrijven moeten immers hun arbeidsorganisatie aanpassen aan de veiligheidsmaatregelen, waardoor zij ook nood hebben aan meer flexibiliteit.

Maar we moeten niet alleen onze arbeidsorganisatie klaarstomen voor de toekomst. “We moeten meer inzetten op vorming, zeker op digitale opleidingen nu daar tijd en ruimte voor is”, vindt Mons nog. “Crisissen versnellen doorgaans enkele evoluties die voordien al bezig waren. Dat zal nu met de digitalisering zeker het geval zijn.”

Meer vorming en activering tijdelijk werklozen

Voka stelt dan ook voor dat tijdelijk werklozen sneller geactiveerd worden, ten laatste na 2 maanden. “Op die manier doen ze skills op die ze meer dan ooit zullen kunnen benutten in hun job, zodra ze die weer kunnen opnemen”, aldus Bert Mons. “Voor bedrijven betekent beter gevormde medewerkers, eens ze kunnen heropstarten, dan weer een extra voorsprong. Ook door de opleidingscheques te verhogen of het Vlaams Opleidingsverlof te versoepelen, moeten we nu vorming volop aanmoedigen. Daarnaast moeten we de permanent en tijdelijke werklozen toeleiden naar bedrijven waar handen tekort zijn.”