L.capitan

Drukkerijen zoeken tevergeefs naar overnemer

KORTRIJK, OOSTKAMP – De drukkerijsector kreunt onder de gevolgen van de crisis die veroorzaakt wordt door een onzichtbaar maar vicieus virus. Slag om slinger zijn twee vooraanstaande bedrijven, L.capitan en Hoorens Printing, in de problemen gekomen. L.capitan vroeg bescherming aan tegen zijn schuldeisers en Hoorens Printing legde de boeken neer. Beide bedrijven zochten de voorbije weken en maanden tevergeefs naar een overnemer. Het nieuws gaat als een koude rilling door de sector.

De vellenoffsetdrukkerijen Lannoo Print en Captains of Printing (van de familie Potteau) besloten het voorbije decennium om de krachten te bundelen. In 2017 werd de nieuwe naam gelanceerd: L.capitan, een samenvoeging en herinterpretatie van L(annoo) + captain(s).  De nieuwe naam symboliseerde de samenwerking met elkaar én met de opdrachtgevers. El capitan is ook Spaans voor kapitein. Het management was in handen van CEO Piet Germonprez en CFO Francis Moeyaert, die enkele jaren terug nog zwaar (3 miljoen euro) investeerden in de vernieuwing van het machinepark. Nu dreigt er met L.capitan een grote naam uit de sector te verdwijnen, maar er wordt alsnog gehoopt op een oplossing voor de circa 40 medewerkers.

Hoorens legde vrijwillig de boeken neer en dat betekende het einde voor 70 medewerkers. Het bedrijf zocht een overnemer, voerde ook gesprekken maar die gingen niet door omwille van de nieuwe situatie sinds medio maart. De pijlsnel dalende vraag naar drukwerk ligt mee aan de basis van de beslissing. De familiale drukkerij heeft een geschiedenis van om en bij de vijftig jaar. Hoorens Printing was gespecialiseerd in de rotatiedruk en afwerking van brochures, reclamefolders, catalogi, tijdschriften, magazines, huis-aan-huisbladen en aanverwant drukwerk. Als internationale speler exporteert het bedrijf ook drukwerk naar Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.