Vives HQ

VIVES wil vicieus virus bestrijden met technologische meerwaarde en samenwerking

KORTRIJK – Hogeschool VIVES wil vanuit een interdisciplinaire setting met technologen, artsen en verpleegkundigen, de krachten bundelen met maakbedrijven en zorgpartners. Bedoeling is zorgtechnologische en innovatieve producten te ontwerpen, te produceren en te matchen op basis van concrete vragen vanuit het werkveld.

Onderzoekers en docenten van het studiegebied ‘industriële wetenschappen en technologie‘ van Hogeschool VIVES zetten zich continu in om met behulp van technologie en innovatie ondersteuning te bieden aan de bedrijfswereld. Dat gebeurt nu meer dan ooit om de versoepeling van de lockdown zo veilig en duurzaam mogelijk te laten verlopen en de wereld virusvrij te houden. Zo heeft de hogeschool, bij wijze van voorbeeld, in samenwerking met Belgian Print Company een ecologisch maskerdoosje ontwikkeld. In die ‘maskpod’ kan je het gebruikte masker droog en luchtig bewaren. Dit is een zoveelste technologische oplossing die VIVES bedenkt, na de gelaatsschermen, deuropeners en earbuddies.

VIVES wil nog meer vragen, problemen en tekorten uit de zorgsector aannemen en proberen zo snel mogelijk oplossingen te ontwikkelen op het vlak van zorgondersteunende technologie. Concreet wordt gedacht aan een interdisciplinaire setting met technologen, artsen en verpleegkundigen. Door krachtenbundeling tussen maakbedrijven en zorgpartners is veel mogelijk. Dit moet leiden naar innovatieve zorgtechnologische producten. Daarbij biedt VIVES zelf zijn hele scala aan: van ontwerp tot het effectief produceren. De pleiade van producten is breed: van alle mogelijke persoonlijke beschermingsmiddelen over producten van algemene hygiëne tot decontaminatie-tools.

Technologie ontwerpen

Volgens VIVES komen er vooral veel vragen over tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen of onderdelen van medische apparatuur. “Daarvoor ontwikkelen we modellen en zoeken we productieprocessen”, aldus de hogeschool. “Dat doen we via reversed engineering: we onderzoeken een product om daaruit af te leiden wat de eisen zijn waaraan het moet voldoen. Soms ontstaan ook volledig nieuwe, innovatieve producten die kunnen helpen in de strijd tegen het virus. Op die manier willen we samen met andere partners een comfortabele en veilige route uit de lockdown helpen realiseren.”

info: veerle.demey@vives.be of dennis.logie@vives.be