Trends business information

Stresstest moet weerbaarheid van kmo’s aantonen

ROESELARE – Dat het geen evidente tijden zijn, en dan vooral voor kmo’s, is een understatement. De weerbaarheid van kmo’s en bedrijven kan berekend worden aan de hand van een zogenaamde stresstest, waarbij vooral de solvabiliteit, maar ook de rendabiliteit en liquiditeit, in de weegschaal gegooid worden. Trends Business Information, een dochter van het beursgenoteerde Roularta, deed een analyse bij 273.000 bedrijven over heel Vlaanderen en fileerde ook de sectoren.

De crisis houdt aan en economen lijken het hier alvast over eens: de economische impact zal in twee fases duidelijk worden. Aangezien de handelscyclus geheel of gedeeltelijk stilvalt, zullen veel ondernemingen met een tekort aan liquiditeiten te kampen krijgen en over onvoldoende middelen beschikken om betalingsverplichtingen na te komen. Zodra ondernemingen hun activiteiten hervatten, wordt hun solvabiliteit een cruciale factor. Die bepaalt namelijk de mate waarin bedrijven extra financiële middelen kunnen lenen (en terugbetalen) om door te starten. Het is volgens Trends Business Information geen geheim dat het water op dat vlak bij veel kmo’s ook voor de crisis al aan de lippen stond. Hoe kleiner een bedrijf, des te kwetsbaarder. En laat ons land nu net vooral met kleine ondernemingen bezaaid zijn. Van de 1.370.000 actieve ondernemingen hebben er maar liefst 1.120.000 geen enkele werknemer in loondienst.

Grondige screening

Een onderneming met een solvabiliteit van minstens 25% is solvabel. Een onderneming met een solvabiliteit tussen 15% en 25% is kwetsbaar. Een onderneming met een solvabiliteit tussen 0% en 15% is zeer kwetsbaar. Een onderneming met een negatieve solvabiliteit is virtueel failliet.

Volgens Trends Business Information stelt er zich in een aantal belangrijke sectoren niet meteen een groot probleem. Dat geldt voor de bedrijven uit de gezondheidszorg, IT en zelfs de bouw. Ze zullen over het algemeen het einde van de lockdown halen en de schade kunnen beperken tot een misschien wel stevige knauw in hun bedrijfsresultaat. Voor andere activiteiten ziet het er echter veel minder rooskleurig uit, aldus steeds dezelfde bron. De sector dranken kan de situatie 7 weken aan, de horeca 5 weken, sport en vrije tijd 5 weken, kleinhandel 7 weken en groothandel 8 weken. Die sectoren zitten dus nu al op het kantelpunt om verlieslatend te worden. Omdat die ondernemingen de draad ook pas als laatste weer zullen kunnen opnemen, dreigt 2020 vooral voor hen een gitzwart jaar te worden, aldus de conclusie van Trends Business Information. .

Drukkerijen, IT en wetenschappelijke activiteiten hebben een goede solvabiliteit. Zelfs met een bescheiden eigen vermogen – het zijn micro-ondernemingen – kunnen ze aanzienlijke verliezen aan vooraleer onder de 25% solvabiliteit te duiken. Heel wat andere sectoren haalden die drempel echter voor de crisis al niet: landbouw, voedingsindustrie, bouw, garages en concessiehouders en horeca. De meubelsector haalt het niveau nog net maar zal waarschijnlijk onder de fameuze 25% duiken als de crisis meer dan 18 weken duurt.

De individuele stresstest is zowel voor kleine bedrijven als kmo’s en grote ondernemingen beschikbaar. Trends Business Information kan via een online platformen geconsulteerd worden.