Oud Walle frederik_desmet

Uitbaters Oud Walle beginnen nog een tweede zaak

MARKE – Corona of geen corona, Frederik Desmet en Els Deklerck, bekend van restaurant Oud Walle in Kortrijk, geven er een lap op. In een pand aan de Kloosterstraat in Marke openen ze per 1 mei hun lunchbar die aanvankelijk nog als take away zal dienst doen en pas later volledig operationeel zal uitgebaat worden. Het plan: over de middag staat Frederik achter de kookpotten in zijn democratische eettent in Marke en ’s avonds doet hij dat nog eens over in zijn gastronomisch restaurant Oud Walle. Een duojob als het ware. 

Vroeger dan verwacht en anders dan verwacht, zo omschrijven Frederik en Els de start van hun nieuwste project Kostba[a]r. “Aanvankelijk zouden we pas midden mei openen, maar dan meteen op volle kracht, als restaurant”, zeggen ze. “Maar de corona-crisis besliste er anders over. Want stil zitten thuis is nu eenmaal niets voor ons.”
De idee om een nieuwe plek te creëren waar hij lekkere en betaalbare gerechten kon serveren in een gemoedelijke sfeer, leefde al lang bij chef Frederik Desmet. ““Het is al altijd een van mijn ambities geweest om te tonen dat lekker, gezond en kwalitatief hoogstaand eten niet per se duur hoeft te zijn”, stelt Frederik. “Dagelijkse kost kan ook anders zijn. Toen deze opportuniteit in het centrum van ons thuisgemeente Marke zich voordeed, hebben we niet lang getwijfeld. De ligging vlak bij het dorpsplein, de school en het woon- en verzorgingscentrum is perfect. Midden de mensen, zeg maar.”
Het zal Els Deklerck zijn die als gastvrouw zal optreden. Els was lange tijd actief in de zorgsector, maar is nu toe aan een andere uitdaging. “De zorgsector zal me misschien nooit loslaten”, zegt ze. “Zo ben ik momenteel in corona-tijden nog op vrijwillige basis aan de slag in het Woon- en Verzorgingscentrum De Ruysschaert , recht tegenover waar we nu Kostba[a]r openen. Ik wil nu eens op een andere manier onder de mensen zijn, maar dat het sociale voorop staat in ons concept, mag wel duidelijk zijn.”