Dejaegher Philippe dokter

Kortrijkse arts pleit voor snelle heropstart van de economie

KORTRIJK – Philippe Dejaegher is dokter (hartspecialist in AZ Groeninge) én politicus (fractieleider van N-VA in Kortrijk). Als arts was hij de voorbije weken actief op één de corona-afdelingen in AZ Groeninge. Dejaegher roept nu op om ook alle niet-essentiële sectoren snel terug te laten heropstarten. De Stad Kortrijk kan hierin tussenkomen door werkgevers, werknemers, vertegenwoordigers van de vakorganisaties en van de gezondheidssector samen aan tafel te brengen, zo luidt zijn betoog.

Deze ‘werkgroep’ moet volgens de Kortrijkse dokter reflecteren over het geleidelijk en partieel opstarten van niet-essentiële sectoren om de economie opnieuw te lanceren. Tijdens de gemeenteraad van april was de bestrijding van het coronavirus het enige thema. Elke fractie deed zijn zegje. Frappant en verrassend was het pleidooi van de geneesheer die wil dat de economie de draad terug opneemt. Dejaegher toont zich bezorgd over ons economisch weefsel. “Economie is dé motor van onze welvaart en welzijn”, aldus de coronadokter. “Reflecteren over het geleidelijk en partieel opstarten van niet-essentiële sectoren is dan ook broodnodig, maar telkens met maximale garantie voor de gezondheid van de werknemers. Kortrijk is gekend om zijn ondernemerschap. Laat ons een voorbeeld zijn en een stappenplan uitwerken voor een snelle heropstart van niet-essentiële economische sectoren binnen een duidelijk afgebakend gezondheidskader en binnen de krijtlijnen die de Nationale Veiligheidsraad uitzet.”

Voorbeeldige aanpak

Uiteraard sprak de dokter zich ook uit over de medische crisis. Vanuit zijn expertise en ervaringen op de COVID-afdeling roept hij op tot waakzaamheid bij zogenaamde asymptomatische en weinig symptomatische virusdragers. Dit zijn personen die het virus hebben zonder dat ze het weten of hier weinig tot geen hinder van ondervinden. “Zo’n 10 à 15% van de bevolking is virusdrager zonder dit te weten”, zegt hij.

Voorts prees hij de voorbeeldige aanpak van het stadsbestuur, ook inzake communicatie naar de bevolking toe.