dewulf carl

De klare kijk van topondernemer Carl Dewulf (LVD): “We need all hands on deck. Heads and hearts too.”

GULLEGEM – In deze bijzondere tijden laten we graag bijzondere West-Vlaamse ondernemers aan het woord en geven hen een forum om hun visie te vertolken. Vandaag Carl Dewulf, CEO van de LVD Group die wereldwijd innovatieve plaatbewerkingsmachines ontwikkelt en produceert.

LVD is qua productie ingebed in de drie wereldmarkten: Europa, China en de USA. “Elke productie-eenheid is in staat om vrij autonoom te functioneren en de regionale markt te bedienen”, aldus Carl Dewulf. “Deze strategie werpt nu zijn vruchten af: terwijl de USA in volledige lockdown is, produceren onze Europese fabrieken behoorlijk (Slovakije 100 procent, Italië start deze week terug op en België aan 65 procent) en is onze productie in de buurt van het Chinese Wuhan na negen weken stilstand quasi volledig terug opgestart. China volledig heropgestart. Die multinationale aanwezigheid beschermt ons ook tegen de opkomende reflex buy local en tegen crisissen die vooral één markt treffen.”

Machinebouw is een cyclische sector en LVD heeft 7 decennia ervaring met conjunctuurpieken en – dalen. “Bij ons nooit enig spoor van zelfvoldaanheid of een al te rooskleurige blik op de toekomst”, benadrukt Dewulf. “Het cyclisch karakter van het bedrijf en een vrij competitieve omgeving houden ons altijd bijzonder waakzaam voor risico’s. Als manager moet je altijd proberen je bedrijf beter te maken via een strategie van weldoordachte risicobeheersing, zoals diversificatie, innovatie, kostenbeheersing, kapitaalopbouw in goede tijden, een gevarieerde supply chain, sourcing, human capital development, enzovoort.

De les uit China

Je moet sowieso snel schakelen en de standard-way-of-doing-things durven omgooien. Zo installeerden we bijvoorbeeld in België al de corona-veiligheidsprocedures die eerder van kracht waren bij de Chinese dochter (zoals het meten van eenieders temperatuur, of social distancing), en dat lang vóór de regering dergelijke maatregelen oplegde. Die beslissingen gaven vertrouwen aan onze medewerkers, en zo slaagden we erin om non-stop door te werken op een veilige manier. Onze werknemers zijn dan ook onze helden.”

LVD gelooft ook in acyclisch investeren. “Investeren moet je niet doen op de top van de cyclus wat dan ben je te laat”, aldus Carl Dewulf. “Invest before demand, dat hebben we geleerd uit de crisis van 2009. Investeren is vaak een zaak van creative destruction: wat nog draait tijdig in vraag durven stellen, dat loont altijd.”

Het voorbeeld van de bedrijven

“De overheid zal zéér snel zijn lessen moeten trekken uit deze crisis”, vindt Dewulf. “We hebben geen idee welke soort crisissen er nog op ons af komen, maar het zal verstandig zijn, om in een constructieve Europese context te zorgen voor een biotoop waar allerlei soorten bedrijven en sectoren kunnen floreren”, aldus de CEO van LVD. “Voeding, textiel (mondmaskers), farma, financiële expertise, onderzoek, technologie, alles moet in Europa zijn plaats hebben. Twee: de Belgische Staat leeft boven zijn middelen en heeft in de goede jaren weinig opzij gezet. Het feit dat foute toestanden enkel nog marginaal kunnen bijgestuurd worden, is een teken aan de wand. Deze strategie is rampzalig om crisissen het hoofd te bieden. Met elke crisis worden we armer en hulpbehoevender. De vraag moet dan ook gesteld worden of de Staat zelf het goede voorbeeld kan geven en durft te saneren daar waar het verantwoord is. Anderzijds moeten we ook erkennen wat goed en waardevol is in ons land voor de industrie. We moeten wel bewust en dankbaar zijn dat we het vrij unieke stelsel van tijdelijke werkloosheid hebben dat door de gewaardeerde inspanningen van minister Muylle verder geflexibiliseerd werd en in diverse Europese landen nu ook gekopieerd wordt. Nu alleen maar hopen dat het beleid niet verzandt in nodeloos getouwtrek.”

Herbronning heeft ook zijn nut

“Dit is ook een tijd voor herbronning”, besluit Dewulf. “Wat is essentieel, waar moeten we sneller schakelen, wat kan wachten, wat moeten achter ons laten, wat durven we schrappen? Fundamentele vragen die je soms naar de achtergrond duwt wanneer het business as usual is. Nu staat alles weer op scherp. De afkoeling van de economie is, los van corona, niet echt een verrassing na de sterke groei van de laatste tien jaren.”

Lees ook

  • VOF
    01/10/2024
    Flaneur Uitgevers
    Antwerpen
  • BV
    01/10/2024
    Cvl-immo
    Dendermonde
  • BV
    01/10/2024
    Marie Desmet Advocatenkantoor
    Harelbeke