Eurometropool Loic-2

Loïc Delhuvenne (Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik) pleit voor meer solidariteit en samenwerking

KORTRIJK – In tijden waarin iedereen op zichzelf terug plooit, is het boeiender dan ooit om ook out-of-the box te denken. De Waal Loïc Delhuvenne, die de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik leidt, steekt een waarschuwende vinger op en maakt zich grote zorgen over het gebrek aan overleg en coördinatie tussen de Europese partners in deze gezondheidscrisis. “We hebben nood aan één gezamenlijk beleid om de strijd tegen de epidemie te voeren”, aldus Delhuvenne. “We willen dat de Europese Unie sneller het voortouw neemt ten aanzien van de nationale regeringen, met een krachtig herstelplan, ook economisch.”

We moeten thema’s als gezondheid, economie, mobiliteit, respect voor de mens en milieubescherming hoger op de Europese politieke agenda plaatsen. Dat is althans de mening van de voorman van de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik. “We moeten een Europees Marshallplan maken om de lidstaten er bovenop te helpen”, aldus Loïc Delhuvenne. “Daarvoor zouden we uit de financiële en ideologische comfortzone moeten stappen die sommigen al te rigoureus in stand willen houden. Zoals veel waarnemers hebben vastgesteld, heeft de Europese Unie de koe te laat bij de horens gevat: ieder van ons had op een sterker, duidelijker en vastberadener antwoord gehoopt. De fout was, volgens mij, dat elk land in zijn eentje de gezondheids-, sociale, medische en economische crisis heeft aangepakt. Het is de hoogste tijd om zich bewust te worden van de situatie. Als we blijven kiezen voor verdeeldheid, zullen we in verdeelde slagorde moeten antwoorden op toekomstige rampen, zoals een tweede golf van de corona-epidemie, zoals verschillende waarnemers voorspellen. De Europese Unie mag niet bang zijn. Ze moet haar energie steken in het herbevestigen van de Europese waarden en in het verlenen van doeltreffende en noodzakelijke steun aan elk van haar lidstaten.”

Grenzen wegnemen

De economische crisis treft ook alle landen van de Europese Unie.”Europa moet een economisch en financieel herstelplan lanceren waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften van alle Europeanen”, vindt Delhuvene. “Een plan met een solidaire, sociale en duurzame visie. Een visie die aansluit bij de ecologische en klimaatambities die de Europese Commissie afgelopen december heeft voorgesteld. Er is immers geen enkele reden om de huidige Green Deal aan de kant te schuiven. De Europese Unie heeft de plicht om haar ecologische en economische engagementen na te komen door elke lidstaat de kans te geven de lat hoger te leggen. Of moeten we wachten tot de volgende crisis zich voltrekt om opnieuw deze vragen te stellen? We weten nog niet wélke de volgende crisis zal zijn, maar we zien nu al dat de gezondheidscrisis zal worden gevolgd door een sociale en economische crisis. We bevinden ons op een scharniermoment en we staan aan het begin van een nieuw sociaal paradigma. Wie zich bewust is van deze metamorfose aanvaardt dat we die overgang door moeten om te evolueren naar een nieuwe maatschappij waarin verbondenheid en gedeelde verantwoordelijkheid centraal staan. We moeten lessen trekken uit deze crisis, de crisis recht in de ogen kijken, de dialoog durven aangaan en voor eens en altijd de fysieke en mentale grenzen wegnemen.”