Verkeyn Charlotte

Economisch Huis Oostende zorgt mee voor een reddingsboei

OOSTENDE – De strijd tegen het vicieuze virus treft ook de Oostendse economie. “Toch is de dynamiek bij onze ondernemers is de afgelopen weken onnavolgbaar geweest, waarvoor ik enkel en alleen maar mijn diep respect en medeleven kan betuigen”, aldus Charlotte Verkeyn, voorzitter van het Economisch Huis Oostende en schepen Economie in de Koningin der Badsteden. “Om een extra duwtje in de rug te kunnen geven voor een aantal urgente financiële situaties, zal ongeveer een eerste half miljoen euro worden vrijgemaakt door het Economisch Huis Oostende.”

Het Economisch Huis Oostende benadrukt dat dit een eerste stap is voor een aantal urgente zaken. Het is dus niet uitgesloten dat er in samenwerking met Stad Oostende verdere herstelmaatregelen kunnen komen. Naast het verschaffen van veel informatie en verschillende updates rond de coronamaatregelen, heeft het Economisch Huis de afgelopen dagen vooral bijstand, begeleiding en hulp geboden aan getroffen zelfstandigen. Nu zal ook extra financiële steun voorzien worden. “Nu er meer geweten is over de bovenlokale steunmaatregelen, kan het lokale bestuur voor een aantal zaken op korte termijn eveneens een rol spelen”, zegt Verkeyn. “Het is evident dat het Economisch Huis Oostende op langere termijn zijn verantwoordelijkheid zal blijven opnemen in functie van herstel, eens deze crisis overwonnen is. Daarbij zal het verdere verloop moeten tegemoet gezien worden.”

Drie fronten

Het Economisch Huis Oostende zal het huidig vrijgemaakte bedrag voorlopig inzetten op drie fronten: de overname van de kost van de garantie (fee) voor vennootschappen (1), een regeling inzake de water- en energiefactuur voor éénmanszaken in Oostende zonder fysieke vestiging, waarbij de activiteit in hoofdberoep wordt uitgeoefend en door de coronamaatregelen gestopt diende te worden (2) en ondersteuning van ondernemingen die nog niet in de mogelijkheid waren voldoende reserves op te bouwen (3).

Daarmee wil het Economisch Huis helpen voorkomen dat ondernemers in al te grote moeilijkheden komen die ze zonder deze crisis nooit zouden gekend hebben. Het eerste front is gericht op ondernemingen en bedrijven die beroep moeten doen op de bovenlokale waarborgregeling omdat zij geconfronteerd worden met een pas aangekochte stock, zonder dat daar inkomsten tegenover staan, maar ondertussen wel een nieuwe stock moeten bekostigen. Het Economisch Huis Oostende zal voor hen de dossierkosten dekken die hieraan verbonden zijn, tot 1.250 euro per vennootschap. Er zijn in Oostende ook een aantal éénmanszaken zonder fysieke vestiging. Om te voorkomen dat men tussen kant en wal valt, wordt voor hen een steun uitgewerkt die gelijk loopt met de bovenlokale tussenkomst in de energiefactuur met een maximum van 202 euro per maand, gedurende voorlopig twee maanden.
Het Economisch Huis denkt naar eigen zeggen ook aan de ondernemingen die zwaar hebben geïnvesteerd of net gestart zijn met hun zaak. Voor hen wordt naar analogie van de steunmaatregel voor innovatieve concepten een tussenkomst voorzien ten bedrage van 500  euro per maand, voorlopig voor de duurtijd van twee maanden.

Te volgen procedure

Op maandag 6 april 2020 omstreeks 12.00 uur op de middag zullen verschillende aanvraagformulieren op de website van het Economisch Huis Oostende verschijnen. Indien een onderneming in aanmerking komt voor één van de steunmaatregelen, dienen ze het formulier in te vullen en te bezorgen aan het Economisch Huis Oostende. Alle aanvragen moeten ingediend worden voor eind april 2020.