LVD universal handsfree opener banner 3luikV3-s

LVD en VIVES dragen steentje bij in sanitaire strijd

GULLEGEM – Een ‘sanitaire’ deuropener die op elke deurklink kan gemonteerd worden. Voor er sprake was van corona, had er nog niemand bij stil gestaan. Nu hebben het Gullegemse LVD en de hogeschoool VIVES in versneld tempo een oplossing bedacht. De deuropener is nieuw, simpel te monteren, goedkoop en ideaal voor zorginstellingen om bestaande klinken aan te passen. Maar ook bedrijven kunnen er mee aan de slag.

LVD Company en Hogeschool VIVES sloegen de handen in elkaar voor het design en de productie van de coronavrije deuropener die gratis ter beschikking wordt gesteld van zorginstellingen en openbare diensten. Het coronavirus overleeft liefst op gladde oppervlakken en materialen en deurklinken vormen per definitie een groot risico. Wie virusdruppeltjes via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus. Een handsfree deuropener kan dit voorkomen.

Docenten productie, verbonden aan het VIVES departement Industriële Wetenschappen en Technologie, ontwikkelden een inox deuropener in het VIVES Maaklab.  Het systeem wordt op een bestaande deurklink gemonteerd waardoor men de deur kan openen en sluiten met de arm in plaats van met de hand. LVD Group, internationale producent van innovatieve plaatbewerkingsmachines, ondersteunde de voorbije weken AZ Groeninge met beschermingspakken en stuurde mondmaskers naar AZ Delta en de LVD-filialen in China, Slovakije, Italië en de USA.

Productie in Gullegem

Dit bijzondere project kan het bedrijf echter met eigen machines realiseren in Gullegem. “Met de machines in het LVD XP Center, het democenter voor onze klanten, konden we de stukken snel produceren”, aldus Sébastien Van Neste, application engineer bij LVD.”De inox plaat van 3 x 1,5 m ging eerst naar een Electra lasersnijmachine waar ze in de gewenste vorm gesneden werd. Uit één plaat haalden we 200 stuks. Daarna werden de gesneden stukken geautomatiseerd geplooid op de Dyna-Cell,  een gerobotiseerde plooicel.”

Oproep aan bedrijfswereld

De deuropener wordt met 3 eenvoudige kabelbinders op de klink gemonteerd en past op zowel binnen en buitendeuren”, weet VIVES docent ‘productie en automatisering Pieter Desplenter. “Eén design past op 95% van de bestaande deurklinken, in alle maten en vormen. Dit geldt ook voor deuren met een hydraulische deurpomp.”

Maar VIVES denkt ook verder. “Ons ontwerp is vrijgegeven, op die manier kunnen maakbedrijven wereldwijd aan de slag, zodat de productie en de verdeling snel kan gaan”, aldus nog Tom Scharlaken, lector ‘mechanica en elektrotechniek van VIVES. “Alles helpt om het coronavirus een halt toe te roepen.”

info: Samples kunnen, na aanvraag, gratis afgehaald worden bij VIVES. Zorg- en overheidsinstellingen krijgen voorrang. VIVES roept via hun website https://www.vives.be/nl/coronatech plaatbewerkingsbedrijven (in principe dus onze klanten) om het ontwerp te downloaden, zich te registeren op de site en zelf deuropeners te maken. Het ontwerp van VIVES is vrij te gebruiken voor non commercial use (enkel aan kostprijs factureren), op voorwaarde van doorlinken/vermelden naar de bedenkers/makers (details:  (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ )