Barco CEO en CFO

Beursgenoteerde West-Vlaamse bedrijven zijn financieel goed onderbouwd

KORTRIJK – In zware tijden is het nodig een goede oorlogskas te hebben en financieel sterk te staan. Daaronder verstaan: cash is king en de netto schuldgraad mag niet aan de al te hoge kant liggen. Zo te zien moeten de meeste West-Vlaamse bedrijven op de beurs zich niet al te veel zorgen maken.

De krant De Tijd deed de analyse van de cruciale financiële data. Daaruit blijkt dat bijvoorbeeld Barco (329 miljoen euro) en Roularta (96 miljoen euro) op een berg cash leven, wat zorgt voor een stevig stootkussen.

Er werd ook gekeken naar de netto schuldgraad tegenover eigen vermogen. Twee (Ieperse) bedrijven springen absoluut in het oog. Melexis heeft amper 9 procent netto schuld en Picanol amper 18 procent. Minder spectaculair maar ook goed, zijn de scores van Sioen (57 procent), Deceuninck (61 procent) en Bekaert (68 procent). Ze oogsten daarmee de nodige lof van analisten.

Balta (121 procent) en Kinepolis (394 procent) hebben dan weer een op het eerste zicht iets te zware schuldengraad. Voor Balta weegt dat zeer zwaar omdat er in 2021 al een zware deadline voor schuldaflossing komt. De schuld van Kinepolis laat zich verklaren door een grote overnamehonger (Canada, VS) en een rist investeringen in nieuwe sites. Maar Kinepolis hoeft zich weinig zorgen te maken, aldus de Tijd, want de bioscoopgroep heeft nu eenmaal een groot vastgoedvermogen als eigenaar van het gros van zijn eigen zalen.