TVISSERSHUYS_021

Beroepsfederatie Fevia vraagt aandacht voor en brengt ode aan zijn ‘food heroes’

KORTRIJK – In moeilijke tijden staan echte helden op, en er zijn er gelukkig veel. Ook de voedingssector verdient een pluim zo groot als van hier tot op de markt van Brussel. De vele voedingswinkels, voedingsdistributeurs en voedselleveranciers blijven pal recht staan en weten van geen versagen. In het Frans zeggen ze: chapeau et on les applaudit très fort.

Ook tijdens de coronacrisis is het van vitaal belang dat de Belgische agro voedingsketen kan blijven zorgen voor voeding en dranken. De sector lanceert vandaag zelf een steuncampagne en vraagt aan alle Belgen om met de hashtag #FoodHeroes op sociale media werknemers te bedanken die aan de slag blijven om de voedselproductie en -bevoorrading te waarborgen. De oproep kan ook op steun rekenen van Voka West-Vlaanderen.

“Onze mensen verdienen alle steun en respect voor de inspanningen die ze doen om ook in moeilijke omstandigheden te blijven zorgen voor onze voeding en dranken”, aldus Fevia-voorzitter Jan Vander Stichele. “Onze bedrijven nemen extra voorzorgsmaatregelen, onder meer rond social distancing, maar we willen nog een stap verder gaan. Samen met onze 27 subsectoren roepen we alle Belgen daarom op om onze voedingshelden via de  sociale media een hart onder de riem te steken met de hashtag #FoodHeroes! We hopen dat die zoveel mogelijk weerklank krijgt.”

Stimuli nodig

Helaas merken heel wat voedingsbedrijven intussen een stijging van het aantal werknemers in arbeidsongeschiktheid. Uit een recente enquête bij leden van Fevia blijkt dat 60% van de voedingsbedrijven nu reeds meer absenteïsme ervaren. Bij 39% van de voedingsbedrijven heeft dat intussen ook een impact op de productie. Fevia vraagt de federale overheid dan ook om de voedingsbedrijven en hun werknemers die aan het werk blijven te stimuleren.
“We moeten het aantrekkelijk houden voor onze Food Heroes om te blijven werken en vragen de overheid om daarbij te helpen”, aldus Bart Buysse, CEO van Fevia. “Tegelijk krijgen onze bedrijven te maken met een sterk toenemende kost, door de arbeidsongeschiktheid en door alle bijkomende uitgaven en uitdagingen om de coronacrisis het hoofd te bieden. Ook zij hebben nood aan extra ondersteuning. We moeten de voedingsketen draaiende houden. Laten we er dus voor zorgen dat we de bevoorrading van beschermingsmateriaal en andere productiebenodigdheden kunnen blijven garanderen en dat ook de andere schakels in de agro voedingsketen operationeel blijven.”