Bel-Confect

Bel-Confect bindt mee de strijd aan tegen gebrek aan mondmaskers

DOTTENIJS – Bel-Confect, het in Dottenijs gevestigde bedrijf van de West-Vlaamse ondernemers Christ Segers en Filip Lietaer, is met onmiddellijke ingang begonnen met de confectie van mondmaskers. De rest van de activiteiten – Bel-Confect ontwerpt en produceert veiligheidskledij voor op de werkvloer – moest noodgedwongen stil gelegd worden maar het duo Segers-Lietaer besloot prompt om het tekort aan mondmaskers te helpen opvangen.

“Sinds woensdagnamiddag zijn we aan de slag, van nul gestart”, vertelt Christ Segers. “We hebben bij ons personeel gevraagd naar vrijwilligers om de confectie in gang te lopen, en zeven stoere dames hebben zich gemeld. De eerste try out leerde dat we per persoon 10 maskers per uur konden maken. We hopen dat nu zo snel mogelijk op te trekken naar 20 per uur, wat zou betekenen dat we elke dag ruim 200 mondmaskers per persoon kunnen aanmaken.”

Bel-Confect besloot tot actie over te gaan omdat van langs alle kanten (rusthuizen, wasserijen, thuisverplegers) de vraag bleef komen. “De vraag overtreft ver ons aanbod”, aldus nog  Segers. “Dit betekent dus dat we naast onze eigen confectie, ook nog démarches elders hebben gedaan. Bij één van de grootste Chinese spelers hebben we nu ook 200.000 maskers besteld en ook vooraf betaald, zoals dat wordt gevraagd. Die partner is betrouwbaar want we werken er al twee jaar mee samen en het heeft in eigen land ook de problemen rond mondmaskers helpen oplossen. Volgende week vrijdag moet de lading toekomen en kunnen we zo ook ons steentje bijdragen tot het bestrijden van het virus.”

Oproep voor meer maskers

Het initiatief van Bel-Confect verdient alle aanbeveling en ook opvolging. Voka en de Health Community zetten alles op alles om onmisbare beschermingsmiddelen (maskers, maar ook handschoenen, brillen, enzovoort) ter beschikking te stellen. Daarom doen ze een oproep aan het bedrijfsleven. Bedrijven die dergelijke producten in voorraad hebben of ze kunnen laten produceren, in België of in het buitenland, worden gevraagd zich te melden. “Op basis van die feedback kunnen we de aanbodzijde van de beschermingsmaterialen goed in kaart brengen en matchen met de noden in de zorgsector”, aldus Voka en de Health Community.