BRUGGE – Heel wat ondernemers informeren momenteel naar de mogelijkheden van het overbruggingsrecht. Dat stelt HR-dienstengroep Liantis vast. Steunmaatregelen zijn goed, maar er zijn ook voorwaarden aan verbonden, aldus Liantis dat de zaken van dichtbij opvolgt.
Het kleine onding met grote gevolgen heeft ook een zwaar impact op heel wat ondernemers. Onder meer HR-dienstengroep Liantis krijgt heel wat telefoontjes van bezorgde ondernemers over allerlei thema’s: personeelsbeleid of welzijn op het werk. Zelfstandigen polsten veelal naar de mogelijkheden van het overbruggingsrecht. Bij dat overbruggingsrecht krijg je een financiële uitkering, afhankelijk van de gezinssituatie. Zonder gezinslast gaat het om 1.266,37 euro per maand, met gezinslast om 1.582,46 euro per maand. Bovendien blijven de zelfstandigen recht behouden op medische verzorging, het groeipakket en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.
“Als de activiteiten van de ondernemer zwaar verlieslatend zijn door te veel annuleringen, of bijvoorbeeld omdat veel werknemers in quarantaine zitten, kunnen ze de uitkering aanvragen”, legt expert Bertel Cousaert uit namens het kenniscentrum bij Liantis. “Vandaag moet je minstens een volledige maand je werk onderbreken. De regering wil die termijn tot zeven dagen inkorten, maar het parlement moet daarvoor eerst nog een wet goedkeuren.”
Pleidooi voor versoepeling
Liantis merkt op dat – gezien de vele vragen van ondernemers – bij een versoepeling van het overbruggingsrecht meer ondernemers in moeilijkheden een beroep zouden kunnen doen op het overbruggingsrecht. “Een van de voorwaarden van het overbruggingsrecht is bijvoorbeeld dat je in de vorige vier kwartalen al als zelfstandige aan de slag was”, aldus nog Cousaert. “Een horecaondernemer die slechts enkele maanden aan de slag is, kan dus geen beroep doen op het overbruggingsrecht. We merken bij de vragen die we binnenkrijgen dat sommige ondernemers in dat geval verkeren. Dat is één van de voorwaarden die, zeker tijdelijk, versoepeld zou kunnen worden om ervoor te zorgen dat meer getroffen zelfstandigen kunnen terugvallen op het overbruggingsrecht.”
Vrijstelling van bijdragen
Naast het overbruggingsrecht kunnen zelfstandigen ook een vrijstelling van bijdragen verkrijgen als ze hinder ondervinden door de coronacrisis. “Maar ook hier vallen recent gestarte zelfstandigen opnieuw uit de boot”, aldus nog Bertel Cousaert. “Bovendien verliezen zelfstandigen bij zo’n vrijstelling van bijdragen hun pensioenrechten. En dat voelt voor hen in de huidige omstandigheden aan als een extra financiële sanctie. Een versoepeling zou ook hier een oplossing kunnen vormen voor de zelfstandigen die uit de boot vallen.”
info: www.liantis.be/corona