Wevelgem Airport 20 (2)

Luchthaven Kortrijk-Wevelgem krijgt ook digitale controletoren

WEVELGEM – Het overheidsbedrijf Skeyes wil fors investeren in een verdere upgrading van de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem. Het vooropgestelde geld moet in de eerste plaats dienen om een volledig digitale uitgeruste controletoren te installeren. Skeyes is het vroegere Belgontrol.

De nieuwe digitale controletoren zal vooral de veiligheid van aankomende en vertrekkende vliegtuigen nog eens danig verbeteren. Het feit dat Skeyes wil investeren toont aan dat het sterk gelooft in de mogelijkheden van Kortrijk-Wevelgem. Vooral de private aviation heeft nog altijd veel groeimarge, zo beweren experts. Omdat het over een digitale investering gaat, betekent dat nog niet dat er over afzienbare tijd een nieuwe controletoren te zien zal zijn op de regionale luchthaven. Alles kan volgens Skyes immers perfect aangestuurd worden vanop afstand.

De luchthaven van Kortrijk-Wevelgem ondergaat sowieso een perfecte en ook wel gewenste metamorfose. Zo wordt ook werk gemaakt van nieuwe en ook van nieuwe parkingplaatsen voor de vliegtuigen. Er is ook sprake van een extra veiligheidsperimeter. De werken zorgen voor een terugval van het aantal vliegbewegingen, omdat met nu eenmaal geen omelet kan maken zonder ook eieren te breken. Of zoals ze in het Frans mooi zeggen: il faut d’abord reculer, pour mieux sauter.