Unizo West-Vlaanderen 20 NY

Unizo overhandigt late nieuwjaarsbrief aan Hilde Crevits

ROESELARE – Op wat zonder twijfel de laatste nieuwjaarsreceptie van het nieuwe jaar moet geweest zijn, maakte algemeen directeur Wouter Blomme namens Unizo West-Vlaanderen zijn wenslijstje bekend, gebaseerd op een bevraging bij de UNIZO-bestuursleden. Minister van Economie Hilde Crevits en enkele honderden Unizo-aanhangers waren de stille toehoorders.

“In december peilden we bij onze West-Vlaamse bestuurders naar hun beleidsprioriteiten voor de komende maanden en jaren”, stak Wouter Blomme van wal. “Verlaging van de talrijke en diverse ondernemersbelastingen, versterking van onze lokale economie en drastische vermindering van de administratieve rompslomp stonden helemaal boven aan het to do lijstje.”

Dat de belastingdruk voor de West-Vlaamse ondernemers nog steeds het allerbelangrijkste pijnpunt is in hun bedrijfsvoering, is een gekend probleem. De belastingen op lonen en bedrijfswinsten blijven bij de hoogste in Europa. En bij uitbreiding de wereld. Tot groot ongenoegen van alle belastingbetalers en in het bijzonder de ondernemers. Een derde van de Unizo-bestuurders zet lagere belastingen op nummer 1, twee derde plaatst het in hun top 3. Een duidelijke noodkreet.

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder Unizo en één van de sprekers, pikt hier op in: “Door de verlaging van de vennootschapsbelasting voor kmo’s hebben veel bedrijven de nodige extra financiële zuurstof gekregen”, aldus Van Assche. “Een gelijkaardige belastingverlaging willen we ook voor de ondernemers zonder vennootschap. Ons voorstel is de invoering van een zogenaamde ondernemersaftrek. Daarbij wordt 20% van de ondernemerswinst voor zelfstandigen vrijgesteld van belastingen. En dat met een plafond van 20.000 euro. Zo’n maatregel draagt bij tot een gelijk speelveld voor al wie in ons land onderneemt. Wij lanceerden ons voorstel in aanloop van de federale verkiezingen van vorig jaar. Helaas verhindert de impasse rond de regeringsvorming dat er op dit vlak wetgevende initiatieven worden genomen.”

Versterking van de stadskernen

De tweede beleidsprioriteit betreft de bedreigingen waarmee de lokale economie steeds ingrijpender geconfronteerd wordt door de digitalisering en mondialisering van het handelsgebeuren. Eén van de remedies, namelijk kernversterking, is een thema waarop Unizo samen met de Provincie West-Vlaanderen al enkele jaren hamert. Wonen, werken, winkelen en recreatie is de noodzakelijke mix om onze kernen levendig en aantrekkelijk te houden. Ook voor minister Crevits is dat blijkbaar een prioritair project in haar beleidsnota. Winkelen bij de lokale middenstanders kan voor heel veel soelaas zorgen, net als meer initiatieven om leegstand tegen te gaan en starters aan te moedigen.

Vermindering van de administratieve mallemolen

“Administratieve lasten zijn nefast voor de ondernemerszin en houden ondernemers weg van hun core business en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat dit thema op de derde plaats eindigt”, lichtte Wouter Blomme verder toe. “Met Vlaamse minister van Werk en Economie Hilde Crevits hebben we een ambitieuze minister. We sporen haar graag aan om met een luizenkam door de administratieve diensten van haar eigen bevoegdheden te gaan. Om zo alle overbodige procedures en processen te schrappen en er in de toekomst zoveel als mogelijk te vermijden.”

Naast die uitgesproken top 3 vervolledigen de thema’s arbeidskrapte en mobiliteit ex aequo de top 5. Maar Wouter Blomme stelde bij zijn conclusies ook vast dat er steeds meer defaitisme de kop opsteekt, een gevolg van het non-beleid van de overheid.