Crevits bij Unizo 20

West-Vlaanderen vangt van Europa 1 miljoen euro aan ‘Brexit-steun’

TORHOUT – Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voorziet in een budget van 1 miljoen euro voor West-Vlaamse initiatieven in het kader van de Brexit. Tot begin april kunnen er vanuit de sectoren voeding, kunststoffen, rubber, textiel en machinebouw projecten ingediend worden in het kader van een internationale strategie. Die sectoren lopen in West-Vlaanderen het grootste risico op het vlak van export- en banenverlies.

Een en ander werd bekend gemaakt door minister van Economie Hilde Crevits en dat ter gelegenheid van een Unizo-reunie. Eind dit jaar zal er al dan niet een akkoord zijn tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk hoe zij vanaf 1 januari 2021 zullen samenwerken. In beide situaties zullen er gevolgen zijn voor bedrijven. Bedrijven moeten zich daarop voorbereiden. “Voor West-Vlaanderen maakt het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 1 miljoen euro vrij voor de meest kwetsbare sectoren”, aldus Crevits. “Bedrijven kunnen zich tot 21 februari aanmelden en hebben dan tot 3 april tijd om een uitgewerkt projectvoorstel indienen.”

Drie soorten projecten

Er komen drie soorten projecten in aanmerking: projecten die aanpassingen van bedrijfsstrategieën voor ogen hebben, projecten die erop gericht zijn om filialen van internationale bedrijven in West-Vlaanderen te houden en finaal ook projecten die buitenlandse bedrijven aantrekken die zich vanwege de Brexit wensen te herlokaliseren naar West-Vlaanderen. De geselecteerde projecten moeten ook passen in het bestaande strategisch plan West Deal. Dat is een plan van de provincie en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM die een duurzame economie in West-Vlaanderen wil realiseren.

Kwetsbare sectoren

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits gaf bij Unizo tekst en uitleg bij haar visie: “Brexit is een realiteit”, aldus de minister. “Wat ook de uitkomst van de onderhandelingen is tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, bedrijven zullen gevolgen ondervinden. West-Vlaanderen is de provincie die het hardst kan worden getroffen door de Brexit. De Europese middelen zijn gericht op de meest kwetsbare sectoren van de West-Vlaamse economie: voeding, kunststoffen, rubber en textiel en machinebouw. Het is belangrijk om vanuit West-Vlaanderen een duidelijke internationale strategie te hebben om deze uitdaging aan te pakken.”

Positief signaal

In een reactie heeft Voka West-Vlaanderen het over een positief signaal. “We steunen de maatregelen die de impact van de Brexit milderen”, aldus algemeen directeur Bert Mons. “Samen met het FIT, de POM West-Vlaanderen en Unizo West-Vlaanderen, werkte Voka West-Vlaanderen ook al een UK Activity Plan uit dat volledig inspeelt op de doelstellingen van de oproep. We hopen dan ook dat dit UK Activity Plan in aanmerking kan komen voor steun. We hebben ons alvast tegenover de POM en het Fit geëngageerd om hier ten volle aan mee te werken.”

Eind december stelden de hoger vermelde partners reeds de acquisitietool ‘West Flanders, gateway to Europe’ voor. Met deze acquisitietool mikt West-Vlaanderen op twee doelgroepen. West-Vlaanderen promoten als alternatieve toegang tot een brede Europese markt voor bedrijven die op vandaag het VK hiervoor als Europees bruggenhoofd gebruiken. Daarnaast kijkt West-Vlaanderen ook naar de eigen industrie en wil het de toelevering van grondstoffen veilig stellen door toeleveranciers aan te trekken.