ICO Zeebrugge

West-Vlaanderen trekt het minst aantal buitenlandse investeringen aan

KORTRIJK – Uit cijfers die FIT (Flanders Investment & Trade) heeft vrijgegeven, blijkt dat West-Vlaanderen inzake het aantrekken van buitenlandse investeringen het minst goed scoort van alle Vlaamse provincies. Dat gegeven kan ook anders worden bekeken, want West-Vlaanderen blijft dankzij het endogeen ondernemerschap (ondernemerschap van eigen bodem) nog altijd dé koploper inzake economische bedrijvigheid.

In 2019 wist West-Vlaanderen welgeteld 16 nieuwe buitenlandse investeringen aan te trekken, goed voor 95 miljoen euro aan vers extern kapitaal dat naar de provincie stroomde. FIT wenst naar eigen zeggen geen concrete namen te geven, al wordt er wel verwezen naar het Japanse ICO in Zeebrugge dat vorig jaar een groot uitbreidingsplan aankondigde middels . 60 miljoen euro. Naast een gloednieuw kantoorgebouw en uitbreiding van de belangrijkste autoterminal, worden op de site 11 windturbines opgetrokken. Na de zomer van 2020 zullen de reuzen van 150 meter hoog op volle kracht draaien. Met deze investering gaan 100 nieuwe jobs gepaard.

Antwerpen wist met 93 nieuwe dossiers, goed voor meer dan 2.500 nieuwe jobs, het grootste aantal buitenlandse investeringen aan te trekken. Oost-Vlaanderen deed het met 50 dossiers ook lang niet slecht. Opvallend weliswaar: spijts het beperkte aanbod, zorgden de nieuwe buitenlandse investeringen in West-Vlaanderen toch maar mooi voor 530 jobs. Oost-Vlaanderen kwam met nochtans meer dossiers niet verder dan 313 nieuwe betrekkingen.

Van de 16 nieuwe dossiers zijn er tien greenfields, 4 overnames en 2 uitbreidingsinvesteringen (zoals bij autobehandelaar ICO). Zes dossiers situeren zich in de logistieke sector, 4 in de sales & marketing en 4 in de maakindustrie, 1 in de diensteneconomie en 1 in de R&D. Finaal laat FIT nog weten uit welke landen het kapitaal bestemd voor West-Vlaanderen afkomstig was. Het zogenaamd zuinige Nederland figureert op plaats nummer één met 5 dossiers, gevolgd door Japan (3), de VS (2), Denemarken (2), Nieuw-Zeeland, Rusland, Italië en Duitsland (elk 1 dossier).