Liantis Jozef Vandenberghe en Philip Van Eeckhoute

Liantis zet record na record neer

BRUGGE – De dienstengroep Liantis, die zijn hoofdzetel heeft in Brugge, maakt ook na de naamsverandering van 2018 zijn roeping en zending helemaal waar. De cijfers die de dynamische CEO Philip Van Eeckhoute zopas kon voorleggen aan zijn achterban, zijn meer dan overtuigend. Een cijfer springt er helemaal uit: Liantis stond in 2019 in voor liefst 4 miljoen loonberekeningen, een recordcijfer. Van Eeckhoute zelf zegt dat hij 2020 op dat elan wil doorgaan. Bij Liantis werken 1.800 mensen.

22.500 startende zelfstandige ondernemers, 67.511 klanten-werkgevers, 203.576 aangesloten zelfstandige ondernemers bij het sociaal verzekeringsfonds, 5% meer loonberekeningen dan in 2018 (3.985.689 voor 335.560 werknemers), 230.344 medische onderzoeken, 34.668 bedrijfsbezoeken preventie en welzijn, waarvan 12.932 digitaal met tablet. Als cijfers alles zeggen, dan hoeft bij deze data geen tekening en ook geen krans meer.

Maar achter de cijfers schuilen altijd mensen, mensen met een hart voor ondernemen. CEO Philip Van Eeckhoute heeft het in dit verband steevast over het belang van zinvol ondernemen. “Wij merken al een hele tijd bij onze klanten een groeiend besef dat een duurzame samenwerking met de medewerkers dé basis is voor een succesvolle onderneming”, aldus Van Eeckhoute. “En duurzame samenwerking hangt niet alleen af van de wedde die je de mensen betaalt, maar – en zelfs vooral – van zoveel andere factoren die maken dat mensen zich goed voelen in hun job. Bij Liantis hebben we een goede barometer die ons duidelijk aangeeft hoe zeer werkgevers vandaag bezig zijn met de vraag hoe de medewerkers zich voelen op het werk, tussen de collega’s en in relatie tot de leidinggevende. Die barometer leert dat het aantal Liantis-deskundigen die advies en begeleiding geven op het vlak van psychosociaal welzijn op enkele jaren tijd verdubbeld is. Dat wil iets zeggen.”

 Aandacht voor mensen met minder kansen

In een gesmaakte Nieuwjaarstoespraak voor medewerkers en ook klanten benadrukte Van Eeckhoute ook de aandacht die Liantis ook wil hebben voor bijvoorbeeld maatwerkbedrijven (de vroegere beschutte werkplaatsen), waar overwegend mensen met een beperking actief zijn. “In zo’n specifieke omgeving is het niet gemakkelijk te achterhalen hoe de medewerkers zich voelen: schriftelijke enquêtes zijn niet altijd mogelijk omwille van soms ernstige leesbeperkingen, individuele interviews met iedereen zijn vaak organisatorisch moeilijk haalbaar, en in groepssessies stellen we vaak vast dat enkelingen veel en uitgebreid aan het woord zijn, maar anderen zich niet laten horen. Voor een maatwerkbedrijf werkten onze deskundigen daarom graag een aanpak op maat uit. Afhankelijk van de te bevragen items (denk aan jobinhoud, de samenwerking met leidinggevenden en collega’s, tevredenheid over het loon, veiligheid op het werk) konden alle mensen op een zeer laagdrempelige manier hun feedback geven in rode of groene kaarten of werd er gewerkt met veiligheidssymbolen. We gingen zelfs zo ver dat – als het specifiek ging om gevoelige thema’s zoals de relatie met de baas of collega’s – alle moeite werd gedaan om een zeer gezellige huiselijke setting te creëren om de mensen op hun gemak te laten voelen. En die betrokkenheid die wij schouder aan schouder noemen, typeert onze samenwerking met de klant. De werkgever wou zo graag feedback krijgen en onze mensen wisten dat de normale aanpak niet zou werken. We hebben ons daarom dubbel geplooid. Resultaat was dat zowel de werkgever, die een zeer uitgebreid feedbackrapport kreeg, als de medewerkers bijzonder tevreden waren over de geslaagde aanpak op maat.”

Compagnon de route

Liantis wil zich naar het zeggen van zijn gedelegeerd bestuurder, opwerpen als compagnon de route voor elkeen die onderneemt. “Ook ondernemers zonder personeel kunnen bij Liantis aankloppen voor coaching om ervoor te zorgen dat ook zij zich goed blijven voelen in hun dagelijkse activiteiten”, aldus nog Van Eeckhoute. “Een sprekend voorbeeld hiervan is ons recente project de Veerkrachtige zelfstandige. Wat we doen overstijgt al lang de papieren administratie.”