Balta-SBV-Hoek-met-logo

Balta verkoopt vastgoed om zijn schuldenlast te verlichten

SINT-BAAFS-VIJVE – De Balta Group heeft een dubbele vastgoedoperatie doorgevoerd, die 42 miljoen euro opbrengt. Een deel van dat bedrag (35 miljoen euro) wordt gebruikt om een uitstaande lening (die in september dit jaar moest worden terugbetaald) vervroegd af te lossen. De verkoop van de twee fabriekspanden kaderen in een zogenaamde sale-and-leaseback transactie. Het vastgoed van de twee fabrieken (Tielt, Sint-Baafs-Vijve) werd verkocht via de huisbankiers van Balta.

De vastgoeddeal past in een operatie schuldherschikking. Het is niet de eerste maal dat Balta zijn vastgoed verkoopt. In 2014 gebeurde dat ook al met de fabriek in Oudenaarde. Door vastgoed te verkopen, krijgt Balta een hoop cash binnen en kan het zijn schuldenlast ook verminderen. De total schuldenlast wordt berekend op 277 miljoen euro. Eind 2022 moet een obligatie van 235 miljoen euro, tegen een rente van 7,75 procent, worden afgelost. Experts bestempelen de schuldenpositie van het bijzonder innovatieve en beursgenoteerde bedrijf  niet meteen als een probleem. In 2019 zal de Balta Group naar schatting en naar verwachting om en bij de 60 miljoen euro bruto bedrijfswinst hebben gemaakt.

Wel problematisch is de business zelf, met vooral in de VS (Balta heeft met Bentley een belangrijke productie en sales aanwezigheid in Californië) tegenvallende cijfers. Bij Balta werken, in ons land alleen, 2.800 medewerkers. In totaal staan 4.000 mensen op de betaalrol. Balta heeft tien productievestigingen verdeeld over België, de VS en Turkije.