Tack Picanol

West-Vlaamse bedrijven zorgen voor droombeleggingen

IEPER – Een analyse van de beurskoersen over een periode van tien jaar is bijzonder leerzaam. Het geeft beleggers de kans om verder te kijken dan de waan van de dag of het korte termijn gewin. En wat leert die analyse 2010-2020? Dat in de de top vijf van beste beleggingen de West-Vlaamse bedrijven de beste scores voorleggen. Vier bedrijven uit de top vijf hebben een link met de provincie.

In de periode 2010-2020 scoort Picanol het allerbest. Het aandeel won aan spectaculaire meerwaarde, sinds Luc Tack (vandaag aandeelhouder voor 90 procent) het bedrijf overnam. In het voorbije decennium steeg het aandeel van de weefgetouwengroep met liefst 2.887 procent in waarde. Niemand doet beter. Op twee staat het biotechbedrijf Galapagos met een meerwaarde van 2.174 procent.

Op drie figureert chipsproducent Melexis dat zijn hoofdfabriek heeft in Ieper. Tussen 2010 en 2020 steeg Melexis met 1.304 procent in waarde. Op vier prijkt Kinepolis waarvan het aandeel met 1.285 procent klom. De top vijf wordt volledig gemaakt door Barco. Dat aandeel is vandaag 839 procent meer waard in vergelijking met tien jaar terug, met dank aan Eric Van Zele en aan huidige CEO Jan De Witte.