picanol_4

Picanol vecht tegen cyberaanval

IEPER – De fabriek van weefmachineproducent Picanol in Ieper en de vestigingen in China en Roemenië werden maandag door een cyberaanval lamgelegd. De daders eisen geld, zo bevestigt de directie. Wanneer de fabriek weer kan opstarten is niet duidelijk.

Op sommige afdelingen kan nog gewerkt worden, maar een groot deel van de productie ligt stil. Picanol weet nog niet wanneer de productie heropgestart zal worden. De nachtploeg moet alvast niet aan het werk. Aan Focus-WTV meldde Picanol dat het backups inschakelt om de systemen te herstellen. Mogelijk zou de productie daardoor dinsdag kunnen hervatten.

De impact is groot want de productie ligt zo goed als stil. De directie zegt dat het om een aanval met ransomware, kwaadwillige software, gaat. De informaticasystemen worden dan door cybercriminelen vanop afstand versleuteld. Om weer toegang te krijgen, wordt meestal losgeld gevraagd. Intussen hebben onbekenden al gevraagd om contact op te nemen.“Onze IT-systemen liggen volledig plat”, bevestigt communicatiedirecteur Frederic Dryhoel aan het persagentschap Belga. “En dat is problematisch omdat de hele productie computergestuurd is.”

Bij Picanol werken 2.300 mensen. Van hen zijn er 1.600 aan de slag in de vestiging in Ieper. Het bedrijf heeft 14 vestigingen wereldwijd. Of er ook op andere plaatsen in ons land cyberaanvallen gebeurd zijn, is niet duidelijk. Het Centrum voor Cybersecurity is op de hoogte van de aanval maar geeft geen verder commentaar en wil ook niet zeggen of het experts naar Ieper heeft gestuurd. Picanol gaat alleszins niet in op welke eis ook van de cybercriminelen en heeft de politie ingeschakeld, zegt communicatiedirecteur Frederic Dryhoel aan Het Nieuwsblad.

Het is niet de eerste keer dat een bedrijf in ons land in de problemen komt door ransomware. Vorige zomer lag de Zaventemse producent van vliegtuigonderdelen Asco wekenlang stil na een vergelijkbare cyberaanval. Ook daar werd het computersysteem volledig geblokkeerd zodat het onbruikbaar was. Zowat 1.000 werknemers waren weken technisch werkloos. In oktober ondervond ook de universiteit van Antwerpen problemen nadat de computers van de administratie onbruikbaar waren gemaakt met ransomware.