Euro Tapis

CEO Nico Pappijn plukt met Euro-Tapis de vruchten van zijn lange termijn strategie

BEVEREN-LEIE, HANNOVER – Op de beurs Domotex in Hannover -de grootste beurs ter wereld voor vloerbekleding –  is Euro-Tapis één van de vele West-Vlaamse bedrijven. Twintig jaar terug moest CEO Nico Pappijn een aartsmoeilijke en ook wel emotionele beslissing nemen: de productie in thuisbasis Beveren-Leie stop zetten en inruilen voor nieuwe en eigen fabrieken in China (Tianjing) en in het Turkse Gaziantep. Nu, twintig jaar later, blijkt net die beslissing de enige juiste beslissing te zijn geweest.

De zaken worden ook vandaag nog altijd aangestuurd vanuit Beveren-Leie waar zo’n 20 mensen werken. Maar om zijn aanbod aan tapijten betaalbaar te houden, had CEO Nico Pappijn weinig andere keuze dan de productie te delokaliseren. Pappijn deed wat alle managementboekjes voorschrijven: actief zijn daar waar de context het best is voor de overleving van het bedrijf én voor de lange termijn. “Zelfs met de Syrië oorlog in de achtertuin heeft onze fabriek in Gaziantep, aan de Turks-Syrische grens, nog nooit een dag stil gelegen”, vertelt Nico Pappijn. “Het is een investering die ons geen windeieren heeft gelegd. Idem dito voor onze fabriek in China die we ook van nu zelf hebben opgestart. In onze beide buitenlandse fabrieken samen, die honderd procent eigendom zijn, werken circa 2.000 mensen. De beslissing van toen blijkt nu de enige juiste te zijn geweest. Had ik die stap niet gezet, dan was er allicht geen sprake meer van Euro-Tapis.”

Euro-Tapis werd begin de jaren zeventig door Jacques Pappijn opgericht in West-Vlaanderen. Na zijn overlijden, in 1988, kreeg zoon Nico de zaak in handen samen met zijn broer. In 2000 ging Nico alleen door. Euro-Tapis staat in de markt bekend voor zijn synthetisch tapijt, zowel in het goedkopere als in het duurdere segment. De verkoop gebeurt wereldwijd, alles bijeen in een vijftigtal landen met de Verenigde Staten -goed voor z’n 30 procent van de business- als belangrijkste afzetmarkt.

Op de beurs Domotex werkte vader Nico Pappijn schouder aan schouder met zoonlief en economist Angelo, die de gedoodverfde opvolger is maar volgens vader nog alles te bewijzen en te leren heeft. Maar feit is: beurzen bijwonen als Domotex moet daarbij helpen.