Mons Mons-feestelijk

Voka West-Vlaanderen blijft pleiten voor meer middelen in West-Vlaams hoger- en universitair onderwijs

KORTRIJK – Voka West-Vlaanderen ijvert al lang voor een evenredig deel van de Vlaamse middelen die in hoger onderwijs worden geïnvesteerd. West-Vlaanderen krijgt niet de middelen die het hen toekomt, vindt de werkgversorganisatie. Dat moet in de toekomst anders als we onze West-Vlaamse ondernemingen zuurstof willen blijven geven, aldus algemeen directeur Bert Mons namens Voka West-Vlaanderen. De Vlaamse regering heeft zopas een eerste stap gezet met de toekenning van 5 miljoen euro bijkomende middelen. Onder meer de volledige cyclus van de opleidingen TEW en handelswetenschappen liggen nu mogelijks in het verschiet.

De War for Talent komt al jaren bijzonder hard aan in onze provincie. Mede door de onderinvestering, gaat 60% van onze jongeren elders studeren en keert niet onmiddellijk terug. Omgekeerd komt nauwelijks één op de vier studenten in ons hoger onderwijs van buiten de provincie. Een rekensom die zwaar doorweegt op de economie die schreeuwt om toptalent.

“Onze blijvende roep om aandacht voor West-Vlaanderen, nota bene de meest ondernemende provincie in Vlaanderen, heeft er alvast voor gezorgd dat in de beleidsnota van Vlaams viceminister-president Crevits de expliciete passage opgenomen is dat er investeringen komen voor de meer perifere streken (lees: West-Vlaanderen), en dat men daarbij actief de braindrain wil tegengaan”, aldus Bert Mons. “Het resultaat van een blijvende roep om een billijk deel.”

Braindrain stoppen

Zopas heeft de Vlaamse Regering alvast woord gehouden. Een eerste horde is genomen. Voka West-Vlaanderen is erin geslaagd om 5 miljoen euro aan investeringen in universiteiten en hogescholen om ma-na-ma’s en postgraduaten in te richten die aansluiten op de technologische speerpunten naar West-Vlaanderen te halen. “Er is veel te lang veel te weinig geïnvesteerd in ons hoger onderwijs”, vindt Mons. “Ik ben blij dat onze boodschap gehoord is, maar we zullen de strijd tegen de braindrain in onze provincie niet stoppen. Die 5 miljoen is slechts een eerste stap in de goede richting.”

De hogescholen en universiteiten moeten nu een actieplan opmaken tegen 1 april 2020 waarin verduidelijkt wordt hoe men de middelen zal inzetten voor academiejaar 2021-2022 of academiejaar 2022-2023. Dit concreet actieplan zal besproken worden in de schoot van TUA West.