Proximus glasvezel KortrijkMG_20191217_142821

Proximus rolt de rode glasvezelloper nu ook uit in Kortrijk

KORTRIJK – Voor wie er nog aan twijfelt: de toekomst wordt meer en meer digitaal. Snelle fiber- of glasvezeltechnologie is essentieel in dat verhaal. Als derde stad in West-Vlaanderen (eerder al Knokke en Roeselare) krijgt Kortrijk – zijn bewoners en zijn bedrijven – die technologie van de toekomst nu uitgerold via netwerkaanbieder en telecomoperator Proximus. Met het project ‘Fiber voor Kortrijk’ is Proximus de eerste operator die fiber niet alleen in nieuwe verkavelingen brengt, maar ook helemaal doortrekt tot in bestaande woningen. Tegen einde 2021 zal Proximus fiber hebben uitgerold tot aan meer dan 7.000 woningen en bedrijven in de Groeningestad. Alle industriezones in en rond de stad Kortrijk krijgen ook de technologie in hun ondergrond.

Waarom is fiber nodig? In de komende jaren zullen het dataverkeer en de digitale diensten exponentieel blijven groeien, vooral onder impuls van video- en cloud applicaties en het ‘internet of things’. Als pionier op het vlak van netwerktechnologieën wil Proximus anticiperen op de behoeften van zijn klanten en zijn infrastructuur klaarmaken voor de toekomst. Daarom lanceerde Proximus, al jaren pionier op het gebied van fiber, in december 2016 het investeringsplan ‘Fiber voor België’, om fiber uit te rollen naar het merendeel van de bedrijven en stedelijke centra in België. Daarmee was een investeringsbedrag gemoeid van 3 miljard euro. Inmiddels kregen 12 steden in Vlaanderen al de technologie aangeboden. Kortrijk is als 13e stad aan de beurt.

Smart city

Fiber is het ultieme breedbandnetwerk van de toekomst, voor zowel residentiële als professionele klanten. Met fiber kunnen alle gezinsleden tegelijk surfen, video’s streamen en online gamen zonder vertraging of kwaliteitsverlies. Ze krijgen ook het scherpste beeld op alle schermen. Fiber is bovendien de ideale oplossing voor professionele klanten: ze benutten alle mogelijkheden van de digitale economie en blijven concurrentieel, wendbaar en innovatief dankzij toekomstzekere, betrouwbare en schaalbare technologieën. De hoge snelheid vergemakkelijkt de adoptie van nieuwe manieren van werken en technologieën zoals artificiële intelligentie, data analytics, verbonden objecten of VR.

De uitrol van fiber moet naar verwachting ook de groei en de tewerkstelling in de stad en de regio ten goede komen. Dit vaste netwerk van de toekomst opent ook een wereld van nieuwe mogelijkheden voor de verdere digitalisering van Kortrijk als ‘smart city’. In de toekomst zullen fibernetwerken overal een essentieel onderdeel worden van de stedelijke infrastructuur, net als water of elektriciteit. De uitrol, met beperkte hinder voor het openbaar domein, gebeurt in fasen met 2021 als sluitstuk.