Vandenbulcke chocolade Ivoorkust6895415e-1f6f-4053-9f29-29eb276ff1ac

West-Vlaamse chocolatiers zweren bij ‘ethische chocolade’

KORTRIJK – Het is meer dan ooit chocoladetijd, maar de consument staat niet altijd stil bij het verhaal achter het lekkers. Twee West-Vlaamse chocolatiers deden dat wel met een inleefreis naar Ivoorkust, notoir leverancier van de grondstof cacao. Ze wilden zien hoe het eraan toegaat bij de cacaoboeren binnen het Cacao-Trace programma in Ivoorkust. Cacao-Trace is een stichtend sociaal initiatief van Belcolade. Libeert, West-Vlaams maar uitgeweken naar Komen, en het Kortrijkse Chocolaterie Vandenbulcke (opgericht in 1949), exporteren hun producten wereldwijd, en doen dat vanuit een groot ethisch besef en met een hart voor duurzame chocolade.    

Marc Vandenbulcke zag in het bezoek een uitgelezen kans om naast de UTZ en Fairtrade-certificatie ook een derde pijler op te starten die aansluit bij de notie ‘ethische handel’. Voor Libeert sluit Cacao-Trace nauw aan bij de engagementen rond duurzaam ondernemen met vertrouwen en respect. Redenen genoeg dus om de uitdagingen in Ivoorkust, de grootste cacaoproducent ter wereld, zelf te gaan ervaren.

De trip naar Ivoorkust gaf inzicht in het leven van de cacaoboeren. “Het is hallucinant hoeveel manuele arbeid eraan te pas komt op de cacaoplantages om ons in de westerse wereld van chocolade te kunnen laten genieten”, aldus Georges Libeert. “De dag op de plantage was hard labeur en heeft ons respect voor de boeren alleen maar doen toenemen. Daarna volgde nog een dag rond fermentatie en het ontmoeten van de lokale gemeenschap, die dankzij de Chocolate Bonus een school en een kliniek kon bouwen.”

Nood aan opwaardering

Voor Marc Vandenbulcke is het zonneklaar: “De toekomst van de boeren ligt in een professionele opleiding en de stijging van hun basisinkomen”, zegt hij. “De opleiding op de plantage helpt om de productiviteit en de kwaliteit van de bonen te verbeteren. Daarnaast is de Chocolate Bonus zeker een motiverende factor voor de lokale bevolking. Het fermentatiecentrum van Belcolade is een prima investering om ook dit deel van het productieproces te controleren en op te waarderen, met als einddoel kwalitatieve, duurzame chocolade waar iedereen beter van wordt.”

Lange weg

“Chocolade is een dankbaar product, maar er is een lange weg te gaan om de boeren ook het deel te geven waar ze recht op hebben”, vindt Georges Libeert. “Met het programma van Cacao-Trace is het heel duidelijk dat je de toekomst van de boeren wel degelijk kan veranderen. Cacao-Trace wil het inkomen van boeren verbeteren, kwaliteit en continuïteit garanderen en efficiëntie verbeteren door opleiding op het terrein. Je ziet het enthousiasme bij de boeren, ze ondervinden duidelijke stimuli om hoogwaardige producten af te leveren. Het verschil tussen de velden die al dan niet onder het Cacao-Trace programma vallen is groot, het is lovenswaardig wat er op het terrein gerealiseerd wordt. Dit past perfect in onze bedrijfsvisie. Het moet ook bij ons een evidentie worden dat chocolade proeven met een eerlijk gevoel gebeurt.”

Lees ook

  • BV
    21/11/2024
    Hasselt One
    Hasselt
  • BV
    21/11/2024
    Vishandel Steijvers
    Maaseik
  • BV
    21/11/2024
    Infinity Executors
    Sint-gillis-waas