Leie leiedal OOigem_20090211310_0

West-Vlaamse waterlopen krijgen een gele kaart

KORTRIJK – De beken en rivieren in Vlaanderen zijn opnieuw meer vervuild. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de VMM (Vlaams Milieu Maatschappij). Bij liefst 38% van de meetpunten bleken de hoeveelheden nitraat en fosfaat groter te zijn dan toegelaten. Vorig jaar werd de norm nog overschreden bij 28% van de meetpunten. En dat terwijl het vijfde Mestactieplan (MAP5) een doelstelling van 5 procent tegen 2018 hanteerde. De West-Vlaamse waterlopen krijgen een gele kaart, om het in voetbaltermen te zeggen.

“Daarmee is opnieuw het bewijs geleverd dat het MAP absoluut niet werkt”, zeggen de West-Vlaamse Milieufederatie, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en Natuurpunt. “Het is nu aan minister Demir om het roer helemaal om te gooien.”

“In West-Vlaanderen kennen we de sterkste toename van overschrijdingen”, zegt Bart Vanwildemeersch van de West-Vlaamse Milieufederatie. “Vandaag zien we 70% overschrijdingen voor de Leie en 62% voor de IJzer, respectievelijk 23% en 10% méér dan het jaar daarvoor. Het nieuwe MAP6, dat berekend is op de resultaten voor winterjaar 2017-2018, zal dus een grotere kloof te dichten hebben.”

Nood aan maatregelen

De taak om het zesde Mestactieplan (MAP6) tot een succes te maken, komt bij de nieuwe minister van Omgeving Zuhal Demir. “Tijd om te treuzelen is er nu niet meer”, zegt Laurens De Meyer van Bond Beter Leefmilieu. “Met de herziening van het Europese landbouwbeleid kan Vlaanderen niet anders dan zijn landbouw afstemmen op het milieu en het veranderend klimaat. Bovendien zitten heel wat akkerboeren op hun tandvlees. Daarom vragen we de minister om in te zetten op ecoschema’s. Dit is een verschuiving binnen de subsidies voor boeren naar maatregelen die goed zijn voor de omgeving, weg van de bulkproductie van de akker of stal.”

In 2020 is een herziening van MAP6 gepland. En die is nodig, want het huidige MAP6 houdt te weinig rekening met de klimaatverandering. “West-Vlaanderen is het meest tekenende voorbeeld”, zegt Bart Vanwildemeersch van de West-Vlaamse Milieufederatie. “Er is een sterke toename van de intensieve groenteteelt, die veel mest nodig heeft. Maar door de klimaatverandering komt er meer droogte, waardoor planten minder snel groeien en minder voeding nodig hebben. De uitgestrooide mest blijft dan liggen en stroomt vervolgens zo de beken en rivieren in. Bovendien is ook de mestdruk in onze provincie enorm. Hoe meer mest er op het land kan verspreid worden, hoe minder er naar de dure mestverwerking moet.”

Ieders verantwoordelijkheid

De voorbije dagen liet Hans Maertens, de West-Vlaamse voorman van Voka, zich nog uitgebreid uit over de klimaatproblematiek. “De klimaatproblematiek is een zaak van en voor de hele samenleving”, aldus Maertens. “Onze ondernemingen zijn bereid hun verantwoordelijkheid op te nemen en zelfs een voortrekkersrol te spelen via innovatieve producten en processen. We hopen dat de rest van de samenleving deze inspanningen waardeert en mee helpt aan een duurzame toekomst.”

Lees ook

  • BV
    21/11/2024
    Hasselt One
    Hasselt
  • BV
    21/11/2024
    Vishandel Steijvers
    Maaseik
  • BV
    21/11/2024
    Infinity Executors
    Sint-gillis-waas