Kortrijk Leiestraat_kerstverlichting_2019

Verstraete zorgt voor warme gloed op en rond de Warmste Week

JABBEKE – Kortrijk straalt rond deze tijd een warme gloed uit, en dat niet alleen door de organisatie van de Warmste Week. Ook de opmerkelijke kerstverlichting zorgt voor een open haard gevoel. De stad investeerde 1 miljoen euro in 480.600 nieuwe kerstlampjes. Niet enkel het centrum van Kortrijk komt aan bod, maar ook alle deelgemeenten. De nieuwe kerstlampjes zijn geen design (Kortrijk designstad?) maar eerder klassiek en duurzaam. Ze zijn van Brugse makelij. Getekend: de firma Verstraete uit Jabbeke,  familiebedrijf in de derde generatie en werkgever van om en bij de 250 mensen.

Er waren vier geïnteresseerden in een Europese aanbesteding van 998.000 euro voor nieuwe kerstverlichting, in een periode tot en met de eindejaarsperiode in 2023-2024. Finaal werd gekozen voor de West-Vlaamse expertise van de firma Verstraete Enterprises uit Jabbeke. “Hun kerstlampjes zijn niet alleen mooi, ze bieden ook de beste service”, zegt schepen Arne Vandendriessche. “Zo lossen ze elk defect binnen de 24 uur op. Ze zijn gespecialiseerd daarin.”

De nieuwe kerstlampen zijn niet alleen te zien in het centrum van Kortrijk, maar ook elders in de stad. Er zijn leuke zaken bij, zoals een soort rail met lichtgevende mannetjes over de Leie aan de Broeltorens. Verder worden voor het eerst alle deelgemeenten meegenomen. De 480.600 nieuwe lampen omvatten warm witte ledlichten, afgewerkt met koud witte ledaccenten. En met een subtiele toets van flashlichtjes om een extra sprankelend feesteffect te hebben. “De motieven passen perfect bij elkaar, waardoor je elk jaar voor een andere opstelling kan gaan en zo krijg je iedere keer het gevoel van nieuwe kerstverlichting”, zegt Arne Vandendriessche. “Het was eerst de bedoeling om ook de rotondes Euroshop, Appel, Panorama en Zwevegemsepoort mee te nemen, maar dat blijkt praktisch niet te lukken. Zo volstaan de elektriciteitsvoorzieningen er niet.”

De kerstlampjes zijn gemaakt uit biologisch afbreekbaar bioprint materiaal, aangekleed met energiezuinige ledverlichting. De 480.600 kerstlampjes zijn samen goed voor een vermogen van 80.000 Watt. “Te vergelijken met het verbruik van 50 frietpotten, wat dus nog meevalt”, vertelt Arne Vandendriessche.