Club Brugge Manaert Vincent 19

Club Brugge wil naast een voetbalclub vooral ook een bedrijf zijn

BRUGGE – Club Brugge heeft samen met de Universiteit Antwerpen (merkwaardig, niet met de universiteit van Kortrijk-Leuven) de ‘Club Brugge Leerstoel’ voorgesteld. De Antwerpse professor Robby Houben werd aangezocht om de komende vier jaar te onderzoeken hoe de voetbalonderneming van morgen eruit moet zien. De Universiteit Antwerpen gaat op zoek naar ideeën die de club als bedrijf vooruit kunnen helpen op alle vlak. “We willen nieuwe ideeën opdoen en onze inzichten verruimen”, zegt voorzitter Bart Verhaeghe. Voor de Leerstoel wordt een budget van 280.000 euro vrijgemaakt.

“De voetbalclub wordt steeds meer een voetbalonderneming”, aldus algemeen manager Vincent Mannaert. “Dat vereist aandacht voor een gepaste juridische, financiële, operationele en commerciële omkadering, zeker in een internationale voetbalmarkt die snel aan het evolueren is.”

Club Brugge gaat dus zowel binnen, als over de landsgrenzen kijken naar facetten die de club vooruit kunnen helpen. Wat is de beste ondernemingsvorm (een NV of toch een vzw?), hoe doen clubs het met een kleiner budget, enzovoort. De club betaalt 280.000 euro om vier jaar lang wetenschappelijke studies binnen te krijgen. “We zijn Club Brugge heel dankbaar dat ze deze uitdaging willen aangaan”, aldus professor Robby Houben, promotor van de Leerstoel. “Dit bewijst dat voetbalclubs steeds meer oog hebben voor een professionele omkadering van hun werking.”

Bedrijf met ruim 10 miljoen euro winst

Uitgerekend nu raakte ook bekend dat Club Brugge het als bedrijf ruim voortreffelijk doet. De financiële resultaten mogen best gezien worden.Club Brugge boekte in het seizoen 2018-2019 een bedrijfswinst van 10,9 miljoen euro en vormt daarmee een uitzondering. Niet alleen sportief staat het op nummer één maar dus ook financieel prijkt de club in de top van de klassering. Veel voetbalclubs blijven uit de rode cijfers met dank aan uitgaande transfers. Maar dat was niet meteen het geval voor Club, dat slechts voor zo’n 20 miljoen inkomsten puurde uit de transfermarkt. Blauw-zwart verdiende vooral aan terugkerende inkomstenbronnen zoals sponsors, en aan de resultaten op het veld. Dat is op lange termijn altijd een goed teken voor de financiële gezondheid van een club. Met name de Champions League was lucratief. In totaal boekten de West-Vlamingen een recordomzet van 92,8 miljoen euro. Enkel Anderlecht boekte ooit meer inkomsten (104,5 miljoen in 2017), al had paars-wit dat toen wel te danken aan een uitzonderlijke transferzomer. De loonlast van Club bleef ondertussen redelijk stabiel. De post ‘bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen’ bedroeg 34,6 miljoen, slechts anderhalf miljoen meer dan het jaar voordien.