KORTRIJK – De onderzoekscel van VIVES – onder leiding van Isabel Vanslembrouck – krijgt van de Vlaamse overheid 1 miljoen euro ter beschikking om drie projecten, in samenspraak met de West-Vlaamse bedrijfswereld, nader te doorgronden. Bedoeling is vooral om de kennis rond AI (artificiële intelligentie) te versterken en zo concrete oplossingen te bedenken voor concrete problemen. De selectieronde, georganiseerd door VLAIO (het overheidsagentschap Innoveren en Ondernemen) is net achter de rug en VIVES scoorde met zijn drie ingediende dossiers over de hele lijn.
De projecten moeten leiden naar meteen bruikbare concepten, tools of prototypes die inspelen op nieuwe marktopportuniteiten. Verder beoogt men ook een kennisdoorstroming naar opleidingen aan de hogescholen.
Eén dossier heeft betrekking op het inzetten van AI om de kost en de uitstoot van C02 in de transportsector te helpen verminderen, in tijden van duurzaamheid een hot potatoe voor heel wat bedrijven uit de sector. Stefaan Haspelslagh moet namens VIVES de lijnen helpen uitzetten. De ambitie leeft om de steeds complexer wordende beslissingsprocessen bij logistieke KMO’s verder te ondersteunen en huidige administratieve softwarepakketten te verrijken met AI-technieken, wat finaal moet leiden naar volwaardige decision support tools. Bestaande goederenstromen zullen efficiënter moeten georganiseerd worden om een antwoord te bieden aan de huidige fileproblematiek, klimaatuitdagingen, de toenemende concurrentie uit het buitenland en om aan de steeds stijgende vraag naar meer capaciteit tegemoet te kunnen komen. Dit project zal de logistieke KMO’s ondersteunen bij de noodzakelijke transitie van uni- naar multi- en synchromodaliteit.
Interesse van de bedrijven
De twee andere dossiers stellen ook vraagstukken aan de kaak. Zo zal onder leiding van Tim Claeys bekeken worden hoe AI een grotere rol kan spelen in de maakindustrie waarbij real time conditie monitoring van gereedschapsslijtage cruciaal is. De bedrijfswereld -met onder meer Bekaert, Wienerberger en Siemens- heeft al zij interesse laten blijken. Een derde en laatste dossier heeft betrekking op het slimmer maken van elektronische systemen met hulp van AI. Hier zal Piet Cordemans namens VIVES de coördinatie op zich nemen. Onder meer Picanol, Melexis en Sensotec zijn betrokken partijen.