OOSTKAMP – In de derde generatie leiden de broers Tom en Bram Lambert de zaak die door hun grootvader Paul kort na Wereldoorlog II werd gestart. De firma Mazout Express is een klassieke brandstofhandel in mazout, en de broers bewijzen elke dag dat daar nog altijd muziek in zit. Mazout Express is zelfs een groeibedrijf dankzij de dynamiek van de broers die ook richting diversificatie dachten.
Het mooie ondernemersverhaal van de familiale kmo Mazout Express wordt uit de doeken gedaan in het vak- en sectorblad Brandstoffen. Bram en Tom zeggen te geloven in de toekomst omdat veel onafhankelijke spelers in West-Vlaanderen geen opvolgers hebben. Dat biedt kansen op integratie. “Samenwerken is een waardevolle optie om de dienstverlening naar de markt en de klanten te verzekeren”, zegt het broederpaar in het tijdschrift. De familie Lambert bewees in het verleden al dat ze overnames vlot kan verteren.
Voor Bram en Tom Lambert is één iets zeker: het mazouttijdperk is zeker niet voorbij. Dochterbedrijf Traen wist bijvoorbeeld vorig jaar nog een vijftiental mazoutketels te plaatsen. “Bovendien kunnen deze installaties probleemloos overschakelen op alternatieve, synthetische brandstoffen”, heet het uit de mond van de broers. “Het is mooi om warmtepompen aan te moedigen maar het blijft een ontzettend dure investering. En nog iets: hoe zal de politiek reageren op de minderinkomsten voor de Staat als het wagenpark elektrisch wordt? We vroegen het ooit op de man af aan een bevoegd minister, maar kregen geen antwoord.”
Mazout Express werkt met een tiental mensen en heeft met Gulf een vaste partner in huis. Behalve filiaal Traen Technics (gespecialiseerd in verwarmingsinstallaties en tankcontroles) en de brandstoffenhandel, baten de broers ook nog vijf tankstations uit (vier in de regio Brugge, één in Veurne), elk met een eigen shop en een franchise uitbating die scherpe prijzen garandeert. Wat de handel in brandstoffen betreft: 70 procent wordt gerealiseerd binnen de sectoren transport en industrie. Mazout Express heeft ook een eigen depot in Oostkamp, goed voor twee miljoen liter.