Kasteel Rumbeke

Lannoo laat licht schijnen op kasteel van West-Vlaamse ondernemers

RUMBEKE – De uitgeverij Lannoo heeft een zoveelste boek uitgebracht. Niets nieuws maar in casu wel iets bijzonders. Dit maal wordt de lange geschiedenis van het kasteel van Rumbeke belicht. Sinds begin deze eeuw is die versterkte burcht eigendom van de BAAV (Beroepsvereniging van Autocar- en Autobusuitbaters). De BAAV telt onder zijn leden vooral West-Vlaamse bedrijven en wordt met voorzitter Guido Vlieghe ook geleid van uit onze provincie.

Het kasteel van Rumbeke is één van de parels van het Vlaamse architecturaal patrimonium. Het was door de eeuwen heen eigendom van bemiddelde adellijke families zoals de familie de Limburg Stirum en vooral van de familie de Thiennes. Beide geslachten deden ook aan ondernemerschap avant-la-lettre. Tijdens de Eerste en ook de Tweede Wereldoorlog liet de Duitse bezetter een gewillig oog vallen op het meesterlijke pand.

Guido Vlieghe, voorzitter van de BAAV, zei op de academische zitting dat hij bijzonder fier was dat zijn beroepsfederatie de hand had kunnen leggen op het kasteel. De kritiek van de achterban bij de aankoop, is inmiddels al lang verstomd en heeft plaats gemaakt voor een groot verantwoordelijkheidsbesef: zorgen dat waardevol erfgoed in goede staat kan worden doorgegeven aan de volgende generaties.Of om het met de woorden van Luc Glorieux, lange tijd boegbeeld van de BAAV, te zeggen: het zijn vooral de West-Vlaamse autocar- en autobusondernemers die de moderne kasteelheren zijn. In die zin, aldus Luc Glorieux, was het huwelijk tussen de BAAV en het kasteel van Rumbeke ook een heuse voltreffer.