kinepolis_oostende-52631-0

Kinepolis krijgt juridisch groen licht voor expansie

KORTRIJK – Het Hof van Beroep van Brussel heeft de beslissing van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) van 25 maart 2019 vernietigd. Dat betekent concreet dat Kinepolis, de groep van Kortrijkzaan Joost Bert, opnieuw organisch mag groeien in België en geen voorafgaandelijke toestemming meer nodig heeft van de BMA om nieuwe bioscoopcomplexen te openen in haar thuismarkt. Er moet nu wel een overgangsperiode in acht worden genomen, in overleg met diezelfde BMA. Kinepolis werd recent uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar.

Deze zaak sleept al ruim twintig jaar aan. In 1997 aub werd Kinepolis aan banden gelegd bij de fusie tussen de groepen Bert en Claeys. De BMA was eerder dit jaar bereid tot een gedeeltelijke opheffing van een verbod op expansie. De opening van nieuwe bioscoopcomplexen met 7 zalen of minder en met 1125 zetels of minder zou wél kunnen, op voorwaarde dat die nieuwe complexen zich niet binnen een straal van 10 km van een bestaand of nieuw op te richten Kinepolis-complex bevonden. Kinepolis kon zich niet vinden in deze beslissing en ging in beroep, met de nu gekende gevolgen.

Eddy Duquenne, de extra muros CEO van de Kinepolis Group, reageert opgelucht: “Wij zijn blij met deze uitspraak en rekenen op een redelijke beslissing van de Mededingingsautoriteit wat betreft de overgangsperiode”, aldus Duquenne. “De BMA heeft in het verleden reeds meermaals beslist tot de opheffing van de voorwaarde inclusief overgangsperiode, onze concurrenten hebben al 22 jaar de tijd gehad om zich hierop voor te bereiden. Ik stel voor dat we onze energie investeren in waar het écht om draait, namelijk de Belgische filmliefhebber en een positieve ontwikkeling van de Belgische bioscoopmarkt.”