Flandrien Kazen Jan en Ale 19

Wervikse kazen beroeren de smaakpapillen

WERVIK – Zes zilveren en één bronzen medaille. Dat is het fraaie resultaat voor de Flandrien Kazen op de World Cheese Awards in het Italiaanse Bergamo. Voor het vijfde jaar op rij wisten de ambachtelijk geproduceerde kazen uit Wervik de internationale jury te bekoren. “Elk jaar opnieuw wachten we in spanning op de resultaten van deze beoordeling”, vertellen zaakvoerders Jan en Helga Desmet van Flandrien Kaas. “De World Cheese Awards zijn immers het summum voor onze sector. Ook nu weer zijn we bijzonder trots op de zeven medailles voor onze Belgische kazen.” 

 Voor kaasmakers uit de hele wereld vormen de World Cheese Awards het jaarlijkse hoogtepunt. Meer dan 3.000 kazen uit 42 landen namen afgelopen weekend deel aan het prestigieuze concours. Voor Flandrien Kaas werd het een ware triomf. De harde kazen (Flandrien en Frontieren) sleepten samen 7 medailles in de wacht.

Flandrien Kaas werd gelanceerd in 2013. Jan en Helga Desmet beslisten een volledig nieuwe kaasmakerij op te richten in Wervik, gebaseerd op een receptuur voor harde goudse kaas. Vandaag wordt Flandrien geproduceerd op 4 leeftijden: jong (6 weken oud), gerijpt (6 maanden), oud (12 maanden) en grand cru (18 maanden). Sinds dit jaar is er ook een light-variante van de Flandrien Kaas op de markt.

De ambachtelijke kaasmakerij uit Wervik draait na zes jaar en twee uitbreidingen op volle toeren. Maar Flandrien blijft trouw aan haar principes van kwaliteit en een korte keten. Jan Desmet: “Alles start bij de selectie van de melk die we zelf ophalen bij landbouwbedrijven in de regio. De productie gebeurt op traditionele wijze, waarbij het vakmanschap en de handelingen van onze kaasmeester cruciaal zijn om aan het einde van de rit een smakelijke en kwaliteitsvolle kaas te waarborgen. We zijn een ambachtelijk bedrijf, met een Handmade In Belgium-label, maar we zetten wel hedendaagse technologie in om in alle stappen van het proces de kwaliteit van ons product op te volgen.”

Samen met Kobe

“Dat we weer in de prijzen vallen tijdens dit concours is een opsteker voor het harde werk van onze kaasmeester en alle medewerkers van Flandrien”, stelt Jan Desmet. “Tegelijkertijd zetten we in op nieuwe partnerships om de beleving rond onze kazen te versterken. Na een geslaagde actie met het Super Flandrien bier, gaan we nu in zee met topchef Kobe Desramaults, die een gerecht zal creëren met de Flandrien Grand Cru. Om dat partnership te vieren, is er alvast een wedstrijd op www.flandrienkaas.be waarbij we onder meer acht diners voor twee personen weggeven in Kobes restaurant Chambre Séparée in Gent.”