Coens Brexit expose Picture by Chris Bull for ABP 25/9/19 ABP Brexit event in Birmingham. www.chrisbullphotographer.com

Joachim Coens staat voor verscheurende keuze tussen ratio en emotie

ZEEBRUGGE – Havenbaas Joachim Coens heeft zich ter elfder ure dan toch kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de CD&V. Niet helemaal verwonderlijk want hij was al langer politiek actief (burgemeesterschap Damme) en hij is gepokt en gemazeld in een politieke familie. Zijn vader was immers wijlen minister van Onderwijs Daniël Coens.

Joachim Coens laat via diverse kanalen weten dat hij het historische DNA van de CD&V in ere wil herstellen. Hij ziet zijn partij in de eerste plaats als een partij die waarden hoog in het vaandel moet dragen. Mocht hij gekozen worden als CD&V-voorzitter, dan wil hij naar eigen zeggen zijn mandaat als havenbaas in Zeebrugge opgeven. De reden hoeft niet ver gezocht te worden: onverenigbaar. “Mijn verstand zegt: doe dat niet, want je geeft een mooie job op als je fulltime partijvoorzitter zou worden”, klonk het in het VRT-praatprogramma De Zevende Dag. “Maar mijn hart zegt: het kan toch niet dat zoveel mensen negatief zijn over politiek.”

Macron als inspiratiebron

Volgens het persagentschap Belga zoekt Coens inspiratie bij de Franse president Emmanuel Macron, met een pleidooi voor een ‘platform’, een beweging zoals ‘En Marche!‘. “Links en rechts is niet meer de breuklijn waarmee we nu geconfronteerd worden”, zegt Coens bij Belga. “Nu gaat het tussen mensen die voor conflict kiezen en mensen die oplossingen willen zoeken. Dat laatste zit in het DNA van CD&V. Dat moeten we terugvinden en we moeten daar andere mensen voor warm maken.”

Joachim Coens zetelde eerder al in het Vlaams Parlement als volksvertegenwoordiger, maar koos in 2001 voor het voorzitterschap en de rol als CEO in Zeebrugge. Daarmee bleef hij een kleine twintig jaar buiten beeld in de nationale politiek en is hij niet ‘verbrand’ door het beleid van de jongste twee decennia. Coens heeft zijn roots in het voormalige ACW.