KORTRIJK – Het Industrial Design Center (IDC) van UGent campus Kortrijk/Howest en incubator Hangar K sluiten een partnership af. Samen willen ze start-ups boosten die zich willen specialiseren in de maakindustrie. Enerzijds door hen een inspirerende locatie te bieden met toegang tot de juiste materialen en technologie, anderzijds door de jonge bedrijven in contact te brengen met de industrie. De doelstelling van het partnership is duidelijk: op korte of lange termijn het ondernemerschap stimuleren. Vraag is hoe KU Leuven en VIVES op deze liefdesverklaring en nieuwe ontwikkeling zullen reageren, want zij hebben -alvast op papier, maar tevens financieel – ook een ‘entente’ met Hangar K?
Het Industrial Design Center (IDC) moet meer dan ooit een hefboom worden voor creatie en innovatie. Howest rekent daarvoor niet alleen op haar eigen onderwijscapaciteit, maar reikt uitdrukkelijk de hand naar grote en kleine ondernemingen, start-ups of freelancers. UGent van zijn kant wil met zijn Ghent Design Factory bedrijven en de academische wereld dichter bij elkaar brengen. Beiden kwamen naar eigen zeggen automatisch uit bij Kortrijkse starters hub Hangar K. Zowel Hangar K als UGent campus Kortrijk/Howest runden al programma’s ter ondersteuning van jonge starters. Die worden nu gebundeld.
Het project vindt onderdak in de Kortrijkse campus en meer bepaald in het domein van Industrieel (product) Ontwerpen. Dat gebouw breidt fors uit tot een 3400m2 groot broeinest voor creativiteit. “Meer nog dan een samenwerking tussen twee organisaties, brengen we hiermee ook twee ecosystemen dichter bij elkaar”, zegt Vincent Vanderbeck namens Hangar K. “Enerzijds heb je IDC, met zijn entourage van maakbedrijven en designers. Anderzijds is er Hangar K, waar start-ups en open innovatie de boventoon voeren.”
Hi-tech makerspace
Naast een onderwijs- en onderzoeksplek wil het Industrial Design Center ook een site zijn waar jonge ontwerpers rustig kunnen opschalen. Met zowel een conventioneel en geavanceerd professioneel machinepark, met lasercutters en waterjets, heeft het IDC alles in huis om kleine reeksen producten te vervaardigen met topkwaliteit. Dit academiejaar krijgen alle bewoners van Hangar K dan ook een abonnement op de makerspace van het IDC. Daarnaast biedt de site ook mogelijkheden om testopstellingen te doen, bijvoorbeeld om VR-technologie om te zetten naar CAD-ontwerpen.
Daarnaast wil het Industrial Design Center ook inzetten op samenwerking met de bedrijfswereld. Een eerste brainstorm met Colruyt Group over Mixed Reality in retail leidde al snel tot een concrete samenwerking. Zo zullen alle laatstejaarsstudenten van Howest Industrieel Productontwerpen dit jaar rond het thema retail en innovatie werken voor Colruyt Group. Hierbij zullen ze vanuit user centered onderzoek in de winkels innovatiescenario’s en oplossingen bedenken.
Innovation wizards in residence
Om de connecties tussen start-up’s en de bredere bedrijfswereld nog meer uit te bouwen zal Innowiz zijn activiteiten ook mee integreren in de werking van Hangar K. Innowiz, voluit innovation wizard, ziet innovatie als het resultaat van een creatief proces. Zij zullen brainstom sessies faciliteren voor de Hangar K-leden en hun netwerk. In een eerste innovatieworkshop rond de toekomst van robotica brachten ze start-up Tractonomy Robotics samen met bedrijven uit de regio om hun productieprocessen te verbeteren. Komende sessies zullen draaien rond de toekomst van retail of hoe de freelance sales cyclus doorbroken kan worden.