Linum Foundation watou

Fred Vanderbeke zorgt met Linum Foundation voor een eigen ‘Pia hefboom’

KUURNE – De Pia rage mag dan al veel losgemaakt hebben, in alle stilte en weg van de media gebeurt ook van alles. De sociaal gedreven West-Vlaamse ondernemer Fred Vanderbeke doet het alvast op zijn eigen manier. Bedrijven zijn meer dan ondernemingen, in de visie van Vanderbeke. Het zijn vaak ook door sociale motieven gedreven organisaties. Het Kuurnse Linum hoort thuis in die laatste categorie. Ter gelegenheid van het 5‐jarig bestaan van de zogenaamde Linum Foundation, organiseerde Linum een succesvolle benefietavond. De Linum Foundation werd opgericht door de Kuurnse ondernemersfamilie Vanderbeke die jonge mensen die kampen met een weesziekte, financieel ondersteunt. Een weesziekte is een zeldzame ziekte waar het ziekenfonds niet in tussenkomt.

Met de voltallige raad van bestuur van de Linum Foundation wordt steeds gepoogd vanuit een persoonlijk contact deze families te helpen. Zo konden in de afgelopen jaren reeds meerdere jongeren zoals Guillaume (oogziekte), Maithili (tumor), Joeri en Robin (verkeersongelukken) en Sofia (PID) financieel ondersteund worden bij hun dure behandelingen. De Linum Foundation vzw steunt mensen geconfronteerd met een weesziekte. Weesziekten zijn zeldzame ziekten die ernstig zijn en geldverslindende behandelingen vergen.
Het schrijnende is dat onze sociale zekerheid niet voorziet in terugbetaling van deze behandelingen. Gezinnen die hiermee geconfronteerd worden moeten niet alleen optornen tegen het drama van de aandoening, maar dreigen ook nog financieel geruïneerd te worden.

Zonder steun van buitenaf wordt zo’n scenario vaak een ramp. De familie Vanderbeke – van Linum Europe in Kuurne – heeft hiervoor een eigen Linum Foundation in het leven geroepen. Het opzet is door middel van fondsenwerving de giften te gebruiken voor de leniging van de financiële nood van gezinnen die met een weesziekte geconfronteerd worden.

Waardevolle cheque

Voor het 5‐jarig jubileum werd uitgekeken naar een overkoepelend project waarbij niet één, maar meteen meerdere kinderen geholpen kunnen worden. Hellen Vanderbeke van de Linum Foundation, verwoordde het zo: “Vanuit ons opzet om meerdere kinderen te kunnen helpen, kwamen we al snel terecht bij de vzw SuperKrachtig Lekker, die zich buigt over het voedingsaspect en een evenwichtige eetbeleving voor kinderen die vechten tegen kanker. SuperKrachtig Lekker wil kinderkankerpatiënten (en/of kinderen met weesziekten, die op dezelfde afdeling behandeld worden) bijstaan in hun gevecht door gezonde, versbereide en lekkere voeding aan te bieden tijdens hun verblijf in het ziekenhuis.”

Op de benefietavond in Watou mocht de Linum Foundation meer dan 320 gasten verwelkomen en kon een cheque ter waarde van 16.500 euro overhandigd worden aan Kim Milants van de vzw SuperKrachtig Lekker. De Linum Foundation is dankbaar voor de vele steun die ze  kreeg van zowel sponsors, aanwezigen en sympathisanten om deze gift te kunnen realiseren.