unilin fabriek luchtfoto

Unilin laakt houding BBI

WIELSBEKE – De Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) legt een claim van 547 miljoen euro op Unilin. Het gaat om een al jaren aanslepend conflict. De BBI zegt dat Unilin een schijnconstructie via het buitenland (Luxemburg, Ierland) opzet en zo belastingsvrije royalty’s opstrijkt voor zijn kliksyseem. Unilin noemt het nonsens.

De krant De Tijd pakt uit me het verhaal. CEO Bernard Thiers van Unilin zegt aan de krant er heel gerust in te zijn. “We hebben al twee keer de zaak gewonnen voor de rechtbank”, aldus Thiers. “Er is immers helemaal geen constructie. Een patent genereert licentie-inkomsten. De eigenaar van dat patent -dat kan een Iers bedrijf zijn – int die inkomsten en neemt die op in zijn boeken. Dat is wat het is. De BBI neemt naar ons gevoel een absurd standpunt in en volgt blijkbaar het Reken je rijk principe. We hebben nog altijd besloten om die aanslag niet te betalen. Ik lig er echt niet waker van.”

Unilin is vooral bekend van het merk Quick-Step. Sinds 2005 vaart het West-Vlaamse bedrijf onder Amerikaanse vlag (Mohawk, de nummer één wereldwijd voor vloerbekleding). De zaak tussen de BBI en Unilin wordt behandeld voor het Hof van Beroep.